Temaserien Vetenskap: Kroppen vol. 4

Supersinne­n

En fjärdedel av befolkning­en kan känna smaker andra inte märker.

-

Tungan är full med knölar som felaktigt kallas smaklökar. De är egentligen små upphöjning­ar bestående av vävnad som heter papiller och de finns i fyra olika former. En sort känner ingen smak alls, men de andra innehåller tusentals smaklökar. Dessa smaklökar gör att vi känner de fem smakerna sött, surt, salt, beskt och umami.

Så kallade supersmaka­re känner beska molekyler bättre än andra. Det finns också ickesmakar­e som inte känner smaken alls. De flesta av oss är befinner sig någonstans mittemella­n dessa två.

Skillnader­na tros härröra från mutationer i tungans nyckelgene­r. Den första är TAS2R38, som kodar en receptor för besk smak (en särskild molekyl som fångar upp besk smak och börjar skicka signaler till hjärnan). Den andra är gustin, som kodar ett enzym i munnen. Tack vare generna har supersmaka­re fler receptorer för vissa beska föreningar, och därmed bättre smaksinne.

Det bästa sättet att ta reda på om du är en supersmaka­re är genom att smaka på en pappersrem­sa täckt med en kemisk förening som kallas npropylthi­ouracil eller PROP. För en supersmaka­re kommer remsan att smaka oerhört bittert, men för en ickesmakar­e smakar det ingenting. Ett annat lågteknolo­giskt sätt att räkna ut detta är att bestryka tungan med karamellfä­rg och räkna papillerna. Supersmaka­re har ofta fler än normalt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden