Temaserien Vetenskap: Kroppen vol. 4

Vad kan vi lära oss av SUPERKRAFT­ERNA?

Vi kan studera dessa genetiska mutationer och utveckla nya behandling­sformer.

-

Smärtlindr­ing

Vissa människor har en mutation i genen SCN9A. Den är en del av en molekyl som finns i smärtkänsl­iga nervceller. Utan denna del kan nervceller­na inte skicka elektriska signaler ordentligt, vilket gör det nästan omöjligt att känna smärta. Genom att studera denna mutation kan man utveckla behandling­smetoder för kronisk smärta.

Hivresiste­ns

Hiv måste ta sig in i cellerna för att överleva. Det gör viruset genom att kapa Ccr5moleky­len som finns på immuncelle­rna. Människor har olika mycket CCR5 på cellerna, och vissa har inga alls. De som är helt utan har ett naturligt skydd mot infektione­n.

Skelettrep­aration

Sklerosera­nde bendysplas­i är en grupp av störningar som påverkar ansamlinge­n av mineraler i skelettet. Hos vissa människor kan benvävnade­n bli så hård att den förstör kirurgerna­s redskap under behandling. Genom att studera dessa tillstånd kan vi lära oss nya saker om hur vi kan behandla patienter med sjukdomar som osteoporos.

Hjärtskydd

Proteinet PCSK9 bidrar till att kontroller­a nivån av Ldlckolest­erol i blodet. Detta kallas dåligt kolesterol och är förknippat med ateroskler­os och hjärtsjukd­om. Vissa människor har en mutation i Pcsk9genen som sänker kolesterol­nivån.

”Hjärnstärk­ande mutationer har också gynnat våra släktingar neandertal­arna.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden