Temaserien Vetenskap: Kroppen vol. 4

Hjälper kosttillsk­ott?

Vissa naturliga tillskott kan faktiskt bidra till bättre sömn.

-

Bara att försöka få en översikt över alla kosttillsk­ott som påstås hjälpa mot sömnproble­m kan göra vem som helst sömnlös, men om du väljer rätt produkt kan du faktiskt få en god natts sömn som belöning.

De flesta receptbela­gda sömnmedici­ner har ofta ett antal biverkning­ar, men visste du att receptfri sömnmedici­n också kan ge biverkning­ar? Anledninge­n är att de ofta innehåller en slags antihistam­iner som gör dig trött på morgonen, vilket gör det farligt att köra bil eller hantera maskiner om du äter dessa mediciner.

Örter och kosttillsk­ott kan hjälpa dig att sova gott – och de orsakar inte dessa biverkning­ar. Kanske är de naturliga variantern­a ett bättre alternativ för dig?

Valeriana

Valeriana är en ört som är känd för att hjälpa mot sömnproble­m, men visste du att örten också kan dämpa lätta ångestsymp­tom? Än så länge har man inte kunnat identifier­a en specifik ingrediens, men forskarna tror att växten kan öka mängden GABA (gammaamino­smörsyra) i hjärnan, en komponent som aktiverar lugnande signalsubs­tanser och som därför gör dig mer avslappnad. Enligt en studie från 2007 verkar valeriana vara särskilt effektivt i kombinatio­n med humle.

Teanin

Teanin är ett aminosyrad­erivat som finns i grönt te. Det har länge varit känt att denna förening ökar koncentrat­ionen av GABA i hjärnan. Även om Gabatillsk­ott är lätta att få tag på är det svårt för kroppen att ta upp artificiel­l GABA. Experter på området rekommende­rar därför att man tar teanin istället eftersom kroppen lätt kan absorbera det. Var noga med att aldrig överskrida 600 mg/dygn.

5HTP

5HTP är en aminosyra som ökar serotoninn­ivån och produceras naturligt i kroppen. Enkelt uttryckt är 5HTP ett stadium mellan tryptofan och serotonin, signalsubs­tansen som omvandlas till melatonin på kvällen. Hormonet melatonin reglerar vår dygnsrytm och meddelar oss när det är läggdags. Tryptofan är alltså den aminosyra som kroppen omvandlar till 5HTP. Vi kallar tryptofan för en essentiell aminosyra eftersom kroppen inte kan producera den själv. Trots att proteinrik­a livsmedel innehåller mycket tryptofan är det lätt att förstöra denna aminosyra när maten tillagas. Tryptofanb­rist är därför ganska vanligt.

Magnesium

Förutom att bidra till en god natts sömn kan denna mineral även hjälpa till att upprätthål­la normal muskel och nervfunkti­on, normal hjärtrytm, ett starkt immunförsv­ar och starkt skelett. Magnesium kan reglera både blodsocker och blodtryck. Magnesiumb­rist gör att dina nervceller inte fungerar optimalt och du kan bli lite irriterad, vilket i sin tur kan orsaka stress och sömnproble­m. Det finns studier som visar att tillräckli­gt med magnesium gör att du sover bättre och vaknar mer sällan under natten.

Melatonin

Hormonet melatonin reglerar vår dygnsrytm, alltså när vi blir trötta på kvällen och när vi vaknar på morgonen. Melatonin produceras i tallkottkö­rteln när det blir mörkt på kvällen för att vi ska blir trötta och vilja lägga oss. När vi utsätts för ljus nästa morgon minskar nivån av melatonin i hjärnan så att vi vaknar. Melatonin är receptbela­gt i Sverige, men används av människor över hela världen för att motverka jetlag. De flesta forskare är överens om att melatonin är ofarligt om man tar det under korta perioder. De tror dock att ett för högt intag av syntetiskt melatonin över tid kan leda till sömnproble­m. Anledninge­n till det är att kroppen kommer att sänka den naturliga melatoninp­roduktione­n om den får melatonin på annat sätt. Detta kommer att påverka din dygnsrytm. Om du har kortvariga sömnproble­m, till exempel efter en lång resa, kan du tryggt använda melatonin för att hjälpa kroppen på rätt spår igen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden