Temaserien Vetenskap: Kroppen vol. 4

Allergiepi­demi

-

Är du allergisk mot något? Då är du inte ensam. Engelsk forskning visar att fler än 150 miljoner européer lider av kronisk allergi. Om denna utveckling fortsätter kommer hälften av EU:S befolkning ha någon typ av allergi år 2025.

I Sverige finns ingen landsomfat­tande statistik över antalet personer med astma och allergi. Baserat på olika uppskattni­ngar lider ungefär 30 procent av befolkning­en av allergiska sjukdomar och antalet fall tycks ha ökat under de senaste 20–30 åren. Så många som 1 av 4 barn i skolåldern har hösnuva, 30 procent av unga i puberteten och 23 procent av alla vuxna.

Det visar sig att många av dem som har astma och allergi ofta lider av båda. I en norsk studie hade hela 87 procent av tioåriga barn med hösnuva även astma, atopisk dermatit eller konjunktiv­it (kliande/rinnande ögon), medan 12 procent av barnen hade alla dessa sjukdomar.

Då mycket fokus ligger på matallergi idag kan man förvänta sig att många lider av matrelater­ade sjukdomar. Europeiska och amerikansk­a studier visar dock att endast 6–8 procent av barn och 3–4 procent av vuxna har symptom på matallergi.

90 procent av all matallergi utlöses av följande ämnen: mjölk, ägg, nötter, fisk, skaldjur, soja och vete. Allergi beror på att immunförsv­aret reagerar på ett ofarligt ämne och sätter igång en immunreakt­ion som ger symptom av olika svårighets­grad – från kliande utslag till livshotand­e svullnad av luftvägarn­a.

Vi vet inte varför vårt immunsyste­m reagerar så här. Det vi vet är att vissa människor löper större risk att bli allergiska på grund av sin genetik, eftersom plågorna ofta drabbar flera i samma familj.

”Det har visat sig att många som har astma och allergier ofta har båda två.”

 ??  ?? Nysningar är ett vanligt symptom när man har pollenalle­rgi eller hösnuva.
Nysningar är ett vanligt symptom när man har pollenalle­rgi eller hösnuva.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden