Temaserien Vetenskap: Kroppen vol. 4

Ny insats mot autoimmuna sjukdomar

-

Hösten 2017 öppnades K.G. Jebsen Center för autoimmuna sjukdomar vid universite­tet i Bergen. Här kommer man att forska om sjukdomar som påverkar allt fler, särskilt kvinnor.

K.B. Jebsen Center bedriver forskning om flera ärftliga autoimmuna sjukdomar. Gemensamt för dessa sjukdomar är att immunförsv­aret attackerar kroppens egna celler och organ. Detta kan leda till sjukdomar som låg metabolism, diabetes typ 1 och att klimakteri­et inträffar tidigt hos kvinnor. 1 av 20 personer drabbas av autoimmuna sjukdomar. Vi vet ännu inte varför, men en hypotes är att vår kropp är för ren och att immunsyste­met har för lite att göra. Andra hypoteser pekar ut tarmbakter­ier och stress.

Det är just detta forskare på det nya centret ska undersöka. Om de finner orsakerna till autoimmuna sjukdomar är det lättare att hitta en fungerande behandling med minsta möjliga biverkning­ar.

Centret öppnade på Klinisk institutt 2, i samarbete med Medisinsk avdelning vid Haukeland universite­tssjukhus, Karolinska institutet och Weizmann Institute of Science.

 ??  ?? Eystein Huseby är verksamhet­sledare för K.B. Jebsencent­ret.
Eystein Huseby är verksamhet­sledare för K.B. Jebsencent­ret.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden