Temaserien Vetenskap: Kroppen vol. 4

Hantera stressen

Det finns många strategier för att bekämpa stress.

-

Träna

Flykt och kamprespon­sen förbereder kroppen för aktivitet. Träning hjälper dig att förbruka nervös energi och frigör naturliga endorfiner som gör dig på bättre humör.

Prata om det

Människor är sociala varelser och det hjälper att prata om stress. Det är inte bara tomma ord. Att prata med en vän eller söka samtalsstö­d kan bidra till att minska stressen.

Lita på din kropp

Vissa studier visar att stress är mer skadligt om du tror att det är skadligt. Du kan minimera skadorna genom att lita på att kroppen förbereder dig för att klara av stress.

Hjälp andra

Det kan låta kontraprod­uktivt att anstränga sig för att hjälpa andra när man stressad, men det kan ge större mening och sätta saker i perspektiv.

Ta hand om dig själv

Vissa söker tröst i destruktiv­a mösnter när de är stressade. Nikotin, alkohol, för mycket eller lite mat och beroendefr­amkallande läkemedel löser inte det underligga­nde problemet.

Gör upp en plan

Vissa saker kan du inte ändra på men det är lättare att ta sig igenom perioder med stress om du skriver ner de saker du kan ändra och gör upp en realistisk plan för hur du ska hantera dem.

Lev i nuet

Att stanna upp och koncentrer­a sig på här och nu med hjälp av lek, meditation eller annan mental träning kan hjälpa dig att tänka i nya mönster och må bättre.

Skriv stressdagb­ok

Att skriva ner saker som utlöser stress kan hjälpa dig att vara beredd på stress i framtiden.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden