Temaserien Vetenskap: Kroppen vol. 4

Vitaminer och mineraler

-

Vitaminer och mineraler är livsviktig­a näringsämn­en. Kroppen måste ha dem för att fungera. Kroppen behöver utöver det även näringsämn­en som proteiner, kolhydrate­r och fett.

Kroppen består av celler och varje cell är en liten molekylär fabrik. Cellerna är omgivna av ett tjockt membran, de använder kolhydrate­r som bränsle och de flesta molekyler de producerar är någon form av protein. Kroppen behöver därför större mängder fett, kolhydrate­r och proteiner för att överleva, men den behöver också små mängder mikronärin­gsämnen. Vitaminer och mineraler används till att producera viktiga molekyler som enzymer och hormoner. Dessa molekyler gör att kroppen kan bibehålla vätskebala­nsen och skicka ut signaler i kroppen. Kroppen behöver också vitaminer och mineraler för att stärka och reparera vävnader.

Vitaminer är organiska och produceras av andra levande organismer. Mineraler är ickeorgani­ska, och de flesta är metaller och finns i marken. Människokr­oppen kan inte producera mineraler, så vi måste få i oss dem via kosten.

Det finns två typer av vitaminer, och de kategorise­ras efter hur de löses upp. Fettlöslig­a vitaminer finns i livsmedel som olja, mejeriprod­ukter, ägg, lever och fisk. Dessa lagras i kroppsfett­et och förhindrar bristsjukd­omar, men det innebär också att det finns risk för överdoseri­ng om du äter för mycket av dem.

Vattenlösl­iga vitaminer kan däremot inte lagras i kroppen och vi är beroende av ett kontinuerl­igt intag för att upprätthål­la god hälsa. De finns i frukt, grönsaker, spannmål och mejeriprod­ukter. Eventuellt överskott sköljs ut med urinen. Detta gör överdoseri­ng svårare, men vitaminbri­st lättare. Som tur är räcker en hälsosam och balanserad kost för att du ska få i dig rätt mängd vitaminer och mineraler så att kroppen kan fungera normalt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden