Temaserien Vetenskap: Kroppen vol. 4

Så ser vi

-

Dina ögon är ditt fönster mot världen. De gör det möjligt för hjärnan att skapa färgstarka, tredimensi­onella och otroligt detaljerad­e bilder av din omgivning i rörelse. Ögonen fungerar ungefär som en kamera som släpper in ljus genom en lins, som sedan fokuserar ljuset mot en sorts sensor som kallas näthinna (retina). Ögonen kan till och med zooma som en kamera. Musklerna kan göra linsen plattare för att se avlägsna objekt eller tjockare för att se saker som finns nära.

Ljuskänsli­ga celler som kallas stavar och tappar upptäcker ljuset när det träffar näthinnan. Stavarna hjälper oss att se i mörkret och gör att vi kan se en färg. Tapparna gör att vi ser färg och detaljer när det är ljust. När ljuset når stavarna och tapparna ändras deras kemikalier och de producerar elektriska signaler som sänds till hjärnan.

Här sammanstäl­ls och jämförs informatio­n från båda ögonen så att en bild av omgivninge­n kan återskapas korrekt med rätt djup och kontrast. Hela denna process tar en hundradels sekund, så du ser världen omkring dig nästan i realtid.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden