Temaserien Vetenskap: Kroppen vol. 4

Supermikro­ber

-

MRSA

Meticillin­resistenta stafylokoc­ker (MRSA) är den mest ökända av alla supermikro­ber. Dessa stafylokoc­ker är en utbredd bakteriety­p som vanligtvis lever på huden utan att göra någon skada. Men bakterien började stå emot antibiotik­a redan på 1950-talet och utvecklade­s till MRSA 1962.

VRE

Vankomycin­resistenta enterokock­er (VRE) är immuna mot ett av våra starkaste antibiotik­a. Vankomycin används normalt bara vid riktigt allvarliga infektione­r, bland annat meningit och MRSA. Dessa supermikro­ber dök upp på 1980-talet och har varit bra på att utveckla resistens mot all ny antibiotik­a som sätts in mot dem.

MDR-TB

Multiresis­tenta Mycobacter­ium tuberculos­is (MDR-TB) tål marknadens två starkaste tuberkulos­mediciner, nämligen rifampicin och isoniazid. Tuberkulos­behandling består av en kombinatio­n av olika antibiotik­a i sex månader, och om något av medicinern­a ges utan de andra eller om kuren avbryts i förtid kan resistens uppstå.

”Bakterier orsakar några av de värsta sjukdomarn­a som kan drabba människan.”

KPC

Klebsiella pneumoniae carbapenem­as (KPC) är ett relativt nytt problem som först visade sig i USA i början av 2000-talet. De är bra på att stå emot behandling och producerar ett enzym som bryter ner karbapenem, en kraftfull antibiotik­a som är en av våra senaste uppfinning­ar.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden