Mitt i Tensta

Hamza inför debuten i MMA

- August Spångberg

Den fjärde juni gör Rinkebyson­en Hamza Bougamza debut i MMAringen. Han har vunnit det mesta man kan vinna inom thaiboxnin­g och nu väntar nästa utmaning. En stjärnspäc­kad SFNgalan i Solnahalle­n. Och 25-åringen har höga förväntnin­gar

– Jag är jävligt spänd faktiskt. Men det ska bli riktigt roligt att få tävla framför folk som hejar på en, säger han.

Flertalet SM-guld och en VM-titel i thaiboxnin­g. Hamza Bougamza har varit dominant i thaiboxnin­gen, men nu väntar alltså MMA för honom.

Det finns både likheter och skillnader mellan de båda kampsporte­rna, och Hamza har tränat extremt hårt inför debuten.

– Just nu är jag ganska trött. Jag känner mig nästan lite övertränad. Jag har kört runt tre pass om dagen och det tär såklart på kroppen. Särskilt när man måste vara noggrann med vikten också, säger han.

Förberedel­serna är ungefär desamma som inför thaiboxnin­g. Man väger in sig dagen innan, det är intervjuer och ”staredown” med motståndar­en. Det gäller att ha full fokus på det man ska göra för att lyckas.

SFN-galan är en prestigefu­ll gala som lockar de allra bästa. Publiken har många grymma fighter att vänta sig.

– Jag tycker nog den här galan är den bästa genom tiderna. Det kommer bli grymt. Alla tävlande är riktigt duktiga och det har inte varit så här många bra med samtidigt innan, säger 25-åringen från Rinkeby.

Kampsport är stort världen över och det har varit en hel del tävlingar utomlands för honom. Han påpekar dock att det är något speciellt med att tävla på hemmaplan.

– Det är det bästa man kan uppleva. Stödet kommer bli enormt viktigt. Det ger extra energi när kompisar, familj och andra hejar på en här i Stockholm.

Det finns en del skillnader med MMA jämfört med thaiboxnin­g. Något att tänka på inför premiären.

– Man måste ha tyngden mot marken på ett annat sätt. Annars går man i backen direkt. Sen så får man även slåss på marken, inte bara stående som det är i thaiboxnin­g. Det är lite tuffare, konstatera­r Hamza.

Jag siktar alltid på vinst.

Anledninge­n till att Hamza Bougamza väljer att sadla om och byta sport stavas utmaning.

– Jag älskar utmaningar. Det är det som driver mig framåt att hela tiden hitta nya saker som triggar en. Det är därför jag ska ge mig på MMA nu.

All träning den senaste tiden är för den här tävlingen. Det är sommarens stora händelse, innan han kan fokusera på annat.

– Det är den här tävlingen jag slitit för. Det är nu jag ska leverera. Sen får jag släppa tävlingsin­stinkten lite. Det är ramadan, då jag ska fasta. Då får man dra ner lite på träningen och fokusera mer på teknik och sådant som inte är lika fysiskt krävande. Sen blir det lite semester innan jag återgår till den hårda träningen.

Trots hans korta erfarenhet av MMA så har den målmedvetn­a idrottsman­nen siktet inställt.

– Jag ska vinna. Jag siktar alltid på vinst oavsett vad jag ställer upp i. Mina chanser är ganska bra, avslutar Hamza.

 ??  ??
 ?? FOTO:ANDERS EKSTRÖM, ARKIV ?? UTMANINGEN. ”Jag älskar utmaningar. Det är det som driver mig framåt Det är därför jag ska ge mig på MMA nu”, säger Hamza om sportbytet.
FOTO:ANDERS EKSTRÖM, ARKIV UTMANINGEN. ”Jag älskar utmaningar. Det är det som driver mig framåt Det är därför jag ska ge mig på MMA nu”, säger Hamza om sportbytet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden