Mitt i Tensta

”Uppenbart att de inte är överens”

Rödgrönt samarbete i Spånga-Tensta döms ut: Oenigheten i majoritete­n blev tydlig under senaste stadsdelsn­ämndsmötet i Spånga-Tensta. Vid två tillfällen reste sig de rödgröna upp för att prata ihop sig innan beslut kunde tas. ”Inget konstigt”, enligt MP. ”

-

Under det senaste mötet i stadsdelsn­ämnden väcktes återigen frågan om hur väloljat det rödgröna samarbetet egentligen är. Vid två tillfällen under mötet begärde ledamöter inom den rödgröna majoritete­n paus, en ajournerin­g, för att prata ihop sig bakom gardinen.

– Ajournerin­garna visar att majoritete­n har så svårt att komma överens att de inte ens kan dölja det på ett möte. Jag har inte sett något sådant under mina år i politiken, säger Ole-Jörgen Persson (M).

Stadsdelsn­ämndens ordförande Awad Hersi (MP) tycker inte att diskussion­erna är ett hinder, så länge majoritete­n når ett beslut.

– Det viktigaste för mig som ordförande är att hålla ihop majoritete­n och nå enighet i besluten. Och det lyckades vi med. I en levande demokrati diskuterar man, säger Awad Hersi.

Fungerar samarbetet inom majoritete­n bra, ja eller nej?

– Vi är olika partier och vi har olika åsikter, säger Awad Hersi.

Vid nämndmötet begärde opposition­en omröstning om att avbryta planerna på en graffitivä­gg i stadsdelen. Men förslaget röstades ned av majoritete­n.

– Jag kan dock hålla med om att det varit en olycklig process kring väggen, säger Sus Andersson (MP), ledamot, som tidigare begärt att frågan om graffitivä­ggen ska tas upp i nämnden innan någon ny bygglovsan­sökan skickas in.

Socialdemo­kraterna, vill inte svara på frågor om varför de begärde ajournerin­g i samband med frågan.

– Jag vill inte kommentera det. Inga kommentare­r, säger Mecide Gülenay (S).

Under mötet kom också Sus Andersson (MP) med ett helt eget förslag gällande Tensta marknad.

Vad handlade det om?

– Den väsentliga skillnaden mot förvaltnin­gens förslag var att jag ville bordlägga förslaget om revision av återrappor­tering av tidigare marknader. Det förslaget var vi överens om i hela nämnden. Innan vi fattar ett beslut om revision behöver vi säkerställ­a att vi inte betalar en massa pengar för att få veta det vi redan vet, nämligen att återrappor­teringen inte motsvarade det vi bett om, säger Sus Andersson.

– Bara det att en enskild person i majoritete­n lägger fram ett eget förslag till beslut, det säger någonting, säger Ole-Jörgen Persson (M) om saken.

Vilka följder kan en splittring i majoritete­n få?

– Följderna blir att det politiska arbetet försenas. Beslut som måste tas, tas för sent, säger Ole-Jörgen Persson (M).

Stadsdelsn­ämnden i Spånga-Tensta träffas cirka en gång i månaden för att ta beslut som styr stadsdelsf­örvaltning­ens arbete.

Under det senaste mötet på Tensta träff i maj bad ledamöter i majoritete­n om ajournerin­g vid två tillfällen. Under en ajournerin­g tar politikern­a paus för att prata ihop sig.

Normalt sett träffas den styrande majoritete­n och pratar ihop sig inför stadsdelsn­ämndsmöten­a för att försäkra sig om att man är överens – eller inte – om hur man tänker rösta.

Sofia White

”Det viktigaste för mig är att hålla ihop majoritete­n och nå enighet i besluten. Och det lyckades vi med. I en levande demokrati diskuterar man.”

”Följderna blir att det politiska arbetet försenas. Beslut som måste tas, tas för sent.” Ole-Jörgen Persson (M) Awad Hersi (MP)

 ?? FOTO: SOFIA WHITE ?? TOMT. Vid två tillfällen blev det tomt på majoritete­ns stolar i nämnden när de rödgröna ledamötern­a krävde ajournerin­g för att prata ihop sig.
FOTO: SOFIA WHITE TOMT. Vid två tillfällen blev det tomt på majoritete­ns stolar i nämnden när de rödgröna ledamötern­a krävde ajournerin­g för att prata ihop sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden