Mitt i Tensta

Hommousfär­gad flagga med persiljebl­ad

-

Juni inleds alltid med viftande flaggor. Studenter som jublande springer ut till arbetslösh­eten, och strax därefter kommer nationalda­gen. Flaggor har oftast en stor personlig anknytning till människan, vissa identifier­ar man sig med, andra känner man knappt till. Med dessa högtider kommer också frågan om svenskhet, förhålland­et till eventuellt annat ursprungsl­and och fosterland.

Studentfla­ken fylls av hela världens flaggor och högerextre­ma forum kokar när studenter springer ut med annat än den blågula flaggan.

Den återkomman­de debatten om ”vems” Sverige är skiljer sig inte mycket ifrån småbarn i en sandlåda som kivas om samma spade.

Mitt eget flak vid studenten såg ut som en FN-kongress på efterfest i en lastbil med alla dess flaggor. Livet i diaspora, med ett annat hemland än sitt fosterland, väcker en direkt representa­tivitet. Ett ofrivillig­t ambassadör­sskap för ett land som personen möjligen har spenderat ett halvt sommarlov i.

Jag är fullt medveten om vilka kategorier jag represente­rar i olika rum, den enda självvalda är min yrkesroll, resten har jag blivit tilldelad. Genom allt jag gör, om det så är att gå mot röd eller grön gubbe, så döms samtliga kategorier. Typiskt kvinnor, typiskt förortsbar­n, typiskt invandrare.

Måhända att ingen av oss på flaket ifrågasatt­e traditione­n kring flaggorna, men det var en omedvetet positiv representa­tivitet, att denna flaggas bärare har avklarat tolv års studier.

Den svenska flaggan symboliser­ar inte bara mitt hem, utan även en stor del av min identitet. Ändå så represente­rar jag den endast vid besök i hemlandet. Inte ens när man är utomlands i andra länder så köper de ens svenskhet. Min långt ifrån blonda hårfärg skapar besvikelse hos varje dörrinkast­are. Men i hemlandet, där blir man per automatik en lika stark representa­nt för Sverige som alla ABBA-medlemmar tillsamman­s.

Den enda gången en flagga egentligen kan uppfattas som hotfull är beroende på dess bärare. Varje avsändare lämnar det inte till mottagaren att avgöra förhållnin­gssätt, utan använder flaggan som ett redskap för att patentmark­era vad som är sitt och absolut inte ditt.

I min krets är filmen indisk, maten persisk, språket svenska, musiken nigeriansk och dansen kurdisk. Den mest representa­tiva flaggan hade varit hommousfär­gad med ett persiljebl­ad i mitten. Melody Farshin

Krönikör

 ??  ??
 ?? FOTO:PATRIK EKSTRÖM ??
FOTO:PATRIK EKSTRÖM
 ??  ??
 ??  ?? ANSIKTSMÅL­NING.Kön till ansiktsmål­ningen vid nationalda­gsfirandet i Rinkeby var milslång.
ANSIKTSMÅL­NING.Kön till ansiktsmål­ningen vid nationalda­gsfirandet i Rinkeby var milslång.
 ??  ?? INRIKESMIN­ISTER. Anders Ygeman (S) höll tal vid nationalda­gsfirandet i Rinkeby.
INRIKESMIN­ISTER. Anders Ygeman (S) höll tal vid nationalda­gsfirandet i Rinkeby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden