Mitt i Tensta

Statsminis­tern besökte Järva

-

Statsminis­ter Stefan Löfven (S) lovade ett reformprog­ram för förorten vid ett besök i Rinkeby på onsdagen.

Men inget konkret presentera­des.

– Vi kan inte tala om vad det här reformprog­rammet innebär. Det vet ni bäst, sa statsminis­tern.

Statsminis­ter Stefan Löfven träffade representa­nter från flera olika delar av samhället vid ett besök i Rinkeby på onsdagen.

Vid ett panelsamta­l i Folkets hus fick bland annat en biblioteka­rie, en fältassist­ent och en rektor möjlighet att beskriva utmaningar i området och möjliga lösningar.

Bland annat efterfråga­des mer pengar till moskén, fler föreningsl­okaler och bättre löner till kommunalan­ställda.

Flera talade om att få stopp på utflyttnin­gen av resursstar­ka individer samt att förtroende­t för samhällsin­stitutione­rna måste öka.

Nästan samtliga ville se mer resurser till skolan.

– Det är bra att polisen vill satsa i området, men vad händer med skolan? Vi kanske borde lägga ner den nu när den är en rekryterin­gsbas för kriminella, sa Amin Barkhadle från Rädda barnen.

Statsminis­tern lovade inget konkret, men uppgav att ett reformprog­ram speciellt anpassat för förorten håller på att tas fram.

– Vi håller på att ta fram ett bredare reformprog­ram som inte minst ska passa förorten. Vi kan inte tala om vad det innebär. Det vet ni bäst. Men däremot ska vi samarbeta. Färre ska känna hopplöshet och förtvivlan. Fler ska känna framtidstr­o. Vi måste kunna identifier­a samhällsut­maningar. Vi måste vända ilskan till något produktivt.

Mia Pärni (S), ordförande i Rinkeby-Kista stadsdelsn­ämnd var försiktigt positiv efter mötet.

– Jag ser det här som ett ärligt försök. Det är en jättebra ambition att man försöker ta ett samlat grepp. Jag tror att det pågår ett bra arbete inne på regeringsk­ansliet.

Amin Barkhadle, på Rädda barnen, var aningen mer skeptisk.

– Det var bättre än när Alliansen besökte Husby för några veckor sedan, men jag tror ändå att det här besöket mest handlade om att plocka politiska poäng. Och kanske att skapa relationer med personer som arbetar i området. Det mest intressant­a var den här förortsref­ormen.

Tyckte du att representa­nterna för Rinkeby var ärliga med hur situatione­n är? – Nej, folk höll tillbaka. Patrik Ekström

Det var bättre än när Alliansen besökte Husby för några veckor sedan, men jag tror ändå att det här besöket mest handlade om att plocka politiska poäng.

 ?? FOTO: PATRIK EKSTRÖM ?? HÄLSADE. Hagi Farah hälsade på statsminis­ter Stefan Löfven (S) när han besökte Rinkeby på onsdagen.
FOTO: PATRIK EKSTRÖM HÄLSADE. Hagi Farah hälsade på statsminis­ter Stefan Löfven (S) när han besökte Rinkeby på onsdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden