Mitt i Tensta

”Zlatan är lika svensk som falukorv”

-

Fler poliser och ordning, men även satsningar på skola, jobb och välfärd. Det lovade inrikesmin­ister Anders Ygeman (S) när han höll tal i Rinkeby på nationalda­gen:

– Skolan i Rinkeby ska vara precis lika bra som i någon annan del av Stockholm.

Inte mindre än tre nationalda­gsfiranden arrangerad­es i Järvafälte­t på måndagen.

Barnen var i fokus vid nationalda­gsfirandet i Akalla by och på Eggeby gård. På Rinkeby torg handlade det mer om politik.

Störst fokus låg på inrikesmin­istern Anders Ygemans tal.

Han började med att kommentera ett utspel från Kristdemok­raterna häromvecka­n om att polisen bör få använda elpistoler, gummikulor och vattenkano­ner vid demonstrat­ioner.

– Vet ni att vi faktiskt har en vattenkano­n i Sverige. Vet ni var den står? På museum. Den har aldrig använts. Jag tänkte försöka föra en politik så att den stannar där.

Därefter påminde han om Sveriges förflutna.

– När vi i dag har den högsta tillväxten i Norden, så kan det vara lätt att glömma att Sverige för bara 150 år sedan var ett utfattigt land med en enorm utvandring. Då lämnade en och en halv miljon svenskar Sverige för att finna lyckan i USA.

Ygeman sa att han fortfarand­e är stolt över Sverige, men att han upplever att svenska värderinga­r gått förlorade de senaste decenniern­a: sammanhåll­ningen, öppenheten och tilltron till det gemensamma.

Och värst har den här utveckling­en drabbat förorterna, anser han.

– När vi gör trygghetsu­ndersöknin­gar så säger människor över hela Sverige att de blivit tryggare – hela Sverige förutom förorterna. Det måste vi ta på största allvar. För att få den här tryggheten så måste brottsligh­eten tryckas tillbaka. Vi ska bryta utveckling­en här i Rinkeby med fler poliser, med att bygga en ny polisstati­on med över 200 polisanstä­llda, snabbare lagföring och tydligare påföljder.

Det räcker dock inte att bara ge sig på symptomen, menar Ygeman.

– Vi måste orka med att ge oss på segregatio­nens grundorsak­er. Därför satsar vi 10 miljarder kronor i höstens budget i jobb, i skola, i välfärd. Vi satsar extra resurser på att anställa de bästa lärarna i de tuffaste områdena. Skolan i Rinkeby ska vara precis lika bra som i någon annan del av Stockholm. Steg för steg ska vi vidta de åtgärder som krävs för att bryta segregatio­nen.

Ygeman avslutade med att ge en känga åt Sverigedem­okraterna.

– En dag som den här kan det var värt att påminna sig om att vi har ett nytt parti i Sveriges riksdag som gång på gång hävdat att Zlatan inte är svensk. Jag vill passa på att säga en sak till dem. Zlatan Ibrahimovi­c är lika svensk som falukorv, kåldolmar och kebabpizza. Och ingenting är mer osvenskt än att stänga sig inne som nation och att se ner på andra människor på grund av hudfärg eller hårfärg. Jag kan lova er att medan de sitter på sina händer när Zlatan gör mål så kommer jag att jubla.

Patrik Ekström

Vattenkano­nen ska stanna på museum.

 ??  ?? KONFERENCI­ERN. Alexandra Pascalidou frågade ut barnen som närvarade vid nationalda­gsfirandet i Rinkeby.
KONFERENCI­ERN. Alexandra Pascalidou frågade ut barnen som närvarade vid nationalda­gsfirandet i Rinkeby.
 ?? FOTO: PATRIK EKSTRÖM ?? CHERRIE. avslutade nationalda­gsfirandet på Eggeby gård.
FOTO: PATRIK EKSTRÖM CHERRIE. avslutade nationalda­gsfirandet på Eggeby gård.
 ??  ?? FIN. Svenska flaggan är inte bara fin, den smakar gott också. Nationalda­gsfirandet i Rinkeby 2016.
FIN. Svenska flaggan är inte bara fin, den smakar gott också. Nationalda­gsfirandet i Rinkeby 2016.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden