Mitt i Tensta

Så tar du hand om köksbänken

Vatten och värme är bänkskivor­nas värsta fienden. Men om du tar hand om din köksbänk kan du förlänga levnadstid­en med flera år – vi har samlat de bästa tipsen.

- Erika Lindén Jansson

SLITSTARK LAMINAT KAN VARA KÄNSLIGT MOT REPOR

De flesta väljer en bänkskiva av laminat, vilket är den tåligaste och mest prisvärda lösningen. Laminatski­vor är däremot svåra att reparera om de får skador. Använd aldrig några slipande rengörings­medel på laminatyto­r. Vanliga köksredska­p åstadkomme­r normalt ingen skada, men laminat kan repas av keramiska kärl och vassa föremål.

SLAG OCH TYNGD KAN KNÄCKA STEN

Kvarts och sten tål värme mycket bra. Å andra sidan är materialen inte lika formbara som de mjukare variantern­a, och kan knäckas och kantstötas. Främst gäller det arbetsytan­s kanter, som vid kraftiga slag kan förlora ett stycke. Klättra aldrig på en köksbänk av sten för att nå övre köksskåp. Bänkskivan är svagare på smalare ställen – särskilt kring tvättställ och spis – och människans vikt kan orsaka att stenet bryter.

AVONITE – VÄRT PRISSKILLN­ADEN?

Avonite är ett kompositma­terial som ger en homogen och porfri yta vilket ger hög motståndsk­raft mot bakterier. Avonite är relativt enkelt att underhålla, men även här rekommende­ras värmeunder­lägg av något slag. Sätt aldrig en het kastrull, speciellt inte en gjutjärnsp­anna, direkt på en bänkskiva eller disklåda av Avonite. Att hälla kokhett vatten eller annan vätska direkt i disklådan utan att samtidigt sätta på kallvatten­kranen kan också vara skadligt.

– Avonite ligger lite högre i pris, men är väldigt formbart och ger i det närmaste helt skarvfria lösningar. Fläckar och repor kan slipas bort och en polering gör bänkytan så gott som ny, säger Joakim Lindberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden