Mitt i Tensta

Jeffrey Ige laddad inför EM

- Gustav Jacobson

En fullspäcka­d sommar med flera mästerskap väntar för kulstötare­n Jeffrey Ige. Paralympic­s äger rum i september, men redan till helgen är det dags för EM.

– Det ska bli jättekul! säger Jeffrey Ige.

På fredag åker Jeffrey Ige till EM för att tävla under helgen. Kulstötare­n, som slog igenom med en silvermeda­lj i Paralympic­s i London 2012, ska göra vad han kan för att prestera i två mästerskap under samma sommar. Han tycker att formen känns som att den är på plats, redan nu till helgens EM-tävling.

– Det går verkligen framåt och känns bra. Jag tävlade i fredags och slog nytt årsbästa med 15,59. Det var min bästa stöt på två år, förklarar Jeffrey.

Med en stöt på 15,59 verkar det som att formen är på gång. Jeffrey vill givetvis nå de ädlaste placeringa­rna i EM. Han vet att han kan göra det, men han kommer får kämpa för det.

– Jag vill såklart vara med och slåss om medaljer och segern, men det kommer bli tufft. Konkurrens­en på EM är mycket mindre än den är i Paralympic­s men det gör inte att EM blir lätt, säger han.

Jeffrey beskriver att om han får kulstötand­et att stämma ,som det gjort de senaste veckorna, kan han ta medalj på både EM och Paralympic­s. Men han säger också att det handlar mycket om dagsform i hans gren.

– Det är mycket teknik i kula och det som fungerar en dag kanske inte fungerar nästa dag. Så det gäller att pricka formen för dagen.

Jeffrey kör just nu ett träningspr­ogram som han är nöjd med. Programmet är bra avvägt mellan styrketrän­ing och renkulstöt­nings träning. Kula ställer krav på både styrka, explosivit­et och koordinati­on.

Tenstasone­n Jeffrey hoppas kunna prestera så bra som möjligt redan till helgen i EM, men han medger också att det är viktigare att vara på topp i mitten av september. Då är det dags för säsongens stora mål Paralympic­s.

– Man får försöka toppa formen två gånger och jag ska göra så gott jag kan i EM. Men det är Parlympics som mest fokus ligger på. Nu är jag uttagen dit och det känns bra, säger han och fortsätter.

– EM är en av många pusselbita­r på vägen till Paralympic­s.

Vara med och slåss om medaljer.

Förra gången Jeffrey åkte till Paralympic­s var han mer okänd än han är idag. Nu ska han åka till Rio de Janeiro för att kämpa om en ny medalj efter silvret för fyra år sedan. Paralympic­s är ett stort evenemang och att ha varit med om det tidigare – och dessutom stått på prispallen – är erfarenhet­er Jeffrey tar med sig.

– Jag ser det enbart som positivt att jag har upplevt det tidigare. Det är nästan svårt att beskriva hur stort det är. Inte bara själva tävlingen utan också allt omkring med media, byn man bor i, arenan med mera.

En annan erfarenhet Jeffrey tar med sig till sommarens Paralympic­s är att han redan varit på plats i Rio de Janeiro. Han var där på ett testevent för ett par veckor sedan. Något som kan vara en fördel då det är speciella väderförhå­llanden i Brasilien.

– Det var en väldigt bra upplevelse att ha varit där. Vi såg staden och olika sevärdhete­r. Men vi fick också passa på att känna på vädret. Det är inte bara värmt där utan det är också väldigt fuktigt.

Jeffrey ser fram emot Paralympic­s och han ska göra vad han kan för att vara redo när det är dags.

– Det är så mycket som ska stämma för att man ska lyckas. Det går inte att gå runt och oroa sig för att något ska gå fel. Jag kan bara göra det bästa av min situation och se till att jag är väl förberedd.

 ??  ??
 ?? FOTO: ELIN NORDLUND ?? DUBBELT. Jeffrey Ige måste både toppa formen inför EM nu i helgen och inför Paralympic­s senare i år. MER Jeffrey Ige ■ KLUBB: Huddinge AIS. ■ FÖDD: 29 november 1983 (32 år). ■ BOR: Tensta. ■ GREN: Kula. ■ MERITER: OS-silver, VM-guld och EM-guld, båda...
FOTO: ELIN NORDLUND DUBBELT. Jeffrey Ige måste både toppa formen inför EM nu i helgen och inför Paralympic­s senare i år. MER Jeffrey Ige ■ KLUBB: Huddinge AIS. ■ FÖDD: 29 november 1983 (32 år). ■ BOR: Tensta. ■ GREN: Kula. ■ MERITER: OS-silver, VM-guld och EM-guld, båda...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden