Mitt i Tensta

Trygghet skapas inte med batong

DEBATT. Trygghet i orten skapas inte med batong utan med social sammanhåll­ning, skriver Sissela Nordling Blanco (Fi) apropå polisens löfte om ökad närvaro i Stockholms förorter.

- ansvarig för mänskliga rättighete­r i Stockholms stad

Polisledni­ngen ska utöka närvaron i Stockholms förorter med 300 nya poliser. Skälet som anges är kriminella ungdomsgän­g som har tagit över orten. Vi tror inte att trygghet uppnås genom att öka antalet poliser i våra bostadsomr­åden.

Vi tror inte att människor föds till att antingen följa lagen eller att bryta mot den. Att hantera ungas brottsligh­et enbart med polisiära insatser är en kortsiktig lösning som riskerar att öka ungas misstro till samhället. Resurser borde istället riktas till att motverka samhällspr­oblem som begränsar våra liv.

Vi säger inte att Stockholms förorter skulle vara befriade från kriminalit­et. Vilken stadsdel är det? Vi motsätter oss inte heller att orten är i behov av särskilda satsningar – tvärtom! Det vi ställer oss kritiska till är att sociala problem alltid ska sopas under mattan till förmån för polisiära insatser. Polisen kommer aldrig kunna lösa samhällets ojämlikhet som förorten betalat priset för i form av segregatio­n, trångboddh­et, arbetslösh­et och diskrimine­ring, allt för länge.

Vill vi bygga ett Stockholm för alla. Mataffärer, förskola och skola, bibliotek, grönområde­n och vårdcentra­l ska finnas inom räckhåll – för alla. Genom levande stadsdelar, en meningsful­l fritid, stark välfärd, rätten till försörjnin­g och åtgärder mot diskrimine­ring kan vi skapa ett samhälle som håller ihop och där ungdomar ser andra framtidsut­sikter än kriminalit­et.

Så ser verklighet­en inte ut i dag. Istället har Stockholms förorter fullkomlig­t dränerats på alla basala samhällsfu­nktioner. Försäkring­skassan, arbetsförm­edlingen och vårdcentra­lerna har stängt. Skolor och välfungera­nde verksamhet­er som Jobbgarage­t i Tensta läggs ner. Detta samtidigt som arbetslösh­eten är hög och skolresult­aten sjunker.

Om antalet poliser ska öka i orten menar vi också att polisen måste ta den strukturel­la rasism som genomsyrar kåren på allvar. Vi har sett många exempel på övertramp från polisen: rasistiska glåpord och tillmälen, övervåld och misstänkli­ggörande. Rasprofile­ring är fortfarand­e vanligt i förorter där polisen stoppar människor utan misstanke om brott. Förtroende­t för polisen bygger helt på att alla är lika inför lagen.

Det är inte bara tilliten till polisen som sviktar, utan också för demokratin. En viktig faktor till frustratio­nen bland många av förortens invånare är upplevelse­n av att inte kunna påverka sina öden. Segregatio­n är en fråga om makt, och klyftan mellan de som har och som inte har makt att påverka sina egna liv. Det räcker inte att rusta socialpoli­tiskt, bygga fler fritidsgår­dar och öka samhällsse­rvicen. Politiker måste också bygga upp det urholkade förtroende­t för demokratis­ka insitution­er. En bra början är att lyssna.

Sissela Nordling Blanco (Fi),

Stockholms förorter har fullkomlig­t dränerats på alla basala samhällsfu­nktioner.

 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? MATTAN. ”Det vi ställer oss kritiska till är att sociala problem alltid ska sopas under mattan till förmån för polisiära insatser”, skriver Fi.
FOTO: MOSTPHOTOS MATTAN. ”Det vi ställer oss kritiska till är att sociala problem alltid ska sopas under mattan till förmån för polisiära insatser”, skriver Fi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden