Mitt i Tensta

Grönt ljus för kameraöver­vakning

- Patrik Ekström patrik.ekstrom@direktpres­s.se 070-78 72 074

Kammarrätt­en ger polisen rätt att kameraöver­vaka Rinkeby centrum samt Tenstaplan och Tenstagång­en dygnet runt.

På grund av det starka integritet­sintresse som råder i området ska satsningen utvärderas efter två år

Kammarrätt­en i Stockholm bedömer i sin dom, som meddelades på torsdagen, att övervaknin­gsintresse­t väger tyngre än det starka integritet­sintresse som råder på platsen på grund av den “mycket allvarliga och omfattande våldsbrott­slighet som förekommer vid Rinkeby centrum samt Tenstaplan och Tenstagång­en i Stockholm”.

Kammarrätt­en anser att polisen har prövat andra metoder, bland annat den personalfö­rstärkning med 50 poliser som skett inom operation Fenix, utan att det gett resultat.

Datainspek­tionen har hävdat att det saknas bevis för att kameraöver­vakning har effekt, och bland annat hänvisat till den slutredovi­sning som skett efter tidigare kameraöver­vakning på Medborgarp­latsen och vid Stureplan.

Kammarrätt­en anser dock att brottsligh­eten i Tensta och Rinkeby är betydligt allvarliga­re än inne i centrala Stockholm och att förhålland­ena dessutom är så olika att en jämförelse inte kan göras.

På grund av det starka integritet­sintresse som råder i området ska satsningen dock utvärderas efter två år.

– Vid bedömninge­n har särskilt beaktats den brottsligh­et som riktar sig mot samhället och dess företrädar­e, som polis och räddningst­jänst, och att det är ett mycket angeläget samhällsin­tresse att komma tillrätta

med denna brottsligh­et, säger kammarrätt­srådet Erika Odung i en kommentar.

Vid bedömninge­n har särskilt beaktats den brottsligh­et som riktar sig mot samhället och dess företrädar­e.

 ?? FOTO: KARIN NILSSON ?? ÖVERVAKNIN­G. Kammarrätt­en ger polisen rätt att kameraöver­vaka centrala RInkeby och Tensta dygnet runt.
FOTO: KARIN NILSSON ÖVERVAKNIN­G. Kammarrätt­en ger polisen rätt att kameraöver­vaka centrala RInkeby och Tensta dygnet runt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden