Mitt i Tensta

Lär tjejer leda och ta plats

En kurs i ledarskap, riktad till unga tjejer, har nyligen avslutats i Hjulsta. Åtta personer har alltså lärt sig bland annat detta, som deltagaren Mahira Bektic säger: – Vi måste stå upp för oss själva!

- Sibell Ziani beskriver det som att killar verkar ha mer baktankar med att umgås med tjejer nuförtiden, medan de kunde vara mer som bröder och systrar förr. – I den här orten är det viktigt att vara macho. Det Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s

Sista kurstillfä­llet avslutades med en utvärderin­g och, inte minst, tacomiddag.

– Jag tar med mig de nya möjlighete­rna. Att man kanske kan få jobb av utbildning­en, att den är en bra merit, fortsätter Mahira Bektic.

– Jag bestämmer över mig själv, säger Esra Alshibli.

Förut påverkades hon av om det hade samlats många killar på en plats, då var det svårt för tjejerna att gå dit.

– Jag har inte känt mig rädd, men jag har inte varit bekväm. Man får konstiga blickar. Nu bryr jag mig inte längre.

Märta Lindmark, verksamhet­sledare för Tjejverkst­an, har fått hjälp av Sibell Ziani och Tanya Agundez med att marknadsfö­ra kursen och bjuda in tjejer som de känner.

De har fått en ”halva priset”-variant av kursen, på halva tiden och med hälften så många deltagare, eftersom det enligt henne är svårt att få ihop 15 deltagare i området.

– Men jag kan inte påstå att jag saknar så mycket. Jag tror att det har passat gruppen, säger Märta Lindmark.

Kursen är ett steg i att göra något konkret för tjejerna i området. behövs mer verksamhet och resurser, säger hon och flikar senare in i diskussion­en:

– Hur många gånger har inte politikern­a sagt att det ska bli bättre? Ungdomarna orkar inte mer. Vart ska de här ungdomarna vända sig?

Jag har inte känt mig rädd, men jag har inte varit bekväm.

Eva-Britt ”Evis” Leander, verksamhet­sutvecklar­e vid stadsdelsf­örvaltning­en, ser för lite tjejer ute som tar plats i Tensta och Hjulsta.

– Jag var själv sådan som tog plats när jag var ung och tror mig veta att tjejer vill det. Men man måste ha bra ställen och bra ledare som hjälper med det.

När hon får frågan om det kommer finnas en chans att bygga på kursen med nästa steg, kan hon inte lova något. Men vad är då meningen med att ha gått den första delen, undrar en av tjejerna.

– Du har blivit rikare på att gå den här kursen, det kan ingen ta ifrån dig.

– Sedan tror jag att ni kan vara bra ledare för killar också. Tror att killar vinner på att tjejer tar plats, fortsätter hon.

 ??  ?? GRATTIS. Stolta deltagare visar upp sina diplom.
GRATTIS. Stolta deltagare visar upp sina diplom.
 ??  ?? IDÉER. Evis Leander från stadsdelsf­örvaltning­en var med under tacomiddag­en då gruppen diskuterad­e vad som kan göras för tjejer i området.
IDÉER. Evis Leander från stadsdelsf­örvaltning­en var med under tacomiddag­en då gruppen diskuterad­e vad som kan göras för tjejer i området.
 ??  ?? UTVÄRDERIN­G. Kursledare­n Karla Buckaro och deltagarna går igenom vad de har lärt sig.
UTVÄRDERIN­G. Kursledare­n Karla Buckaro och deltagarna går igenom vad de har lärt sig.
 ??  ?? TACK. Sibell Ziani, en av de som samlat ihop deltagare till kursen, får sitt diplom och ger Märta Lindmark en kram.
TACK. Sibell Ziani, en av de som samlat ihop deltagare till kursen, får sitt diplom och ger Märta Lindmark en kram.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden