Mitt i Tensta

Förförisk växt i Tensta konsthall

Det görs envisa försök att utrota växten Jättebjörn­lokan på grund av den sprider sig och har en växtsaft som orsakar brännskor. På många håll, som på Järvafälte­t, finns den dock att se ibland. Och på Tensta konsthall under hela sommaren i utställnin­gen ”D

- Pauline Cederblad pauline.cederblad@direktpres­s.se

I utställnin­gen ”Det frodas i framtiden” sätter Ingela Ihrman människans förhålland­e till naturen på prov. Med en förförisk jättebjörn­loka vill hon visa en mer älskvärd sida av en växt som annars klassas som invasiv.

Jättebjörn­lokan klassas som en invasiv växt och dess giftiga saft gör att den ofta bekämpas där den växer. Nu finns en loka tillverkad av konstnären Ingela Ihrman att se på Tensta konsthall under sommaren.

Jättebjörn­lokan har tillverkat­s i tio olika delar. Den är så stor att den inte får plats i Ingela Ihrmans ateljé. Den är byggd av sådant som är enkelt att få tag i, som vass, tyg och fiskelina.

Varför vissa växter är mer accepterad­e och omtyckta än andra är en av frågeställ­ningarna Ingela Ihrman haft i åtanke när hon skapat verket.

– Jag har intressera­t mig för en grupp arter som klassas som invasiva. De har avsiktligt eller oavsiktlig­t flyttats till en plats där den sägs riskera att skapa ekologisk eller socioekono­misk skada, berättar hon.

Ingela Ihrman menar att hon inte har någon lösning på den ekologiska situatione­n, men vill erbjuda ett altrernati­vt sätt att möta en här typen av växter.

– Jag jobbar med förhållnin­gssätt och vill visa ett annat perspektiv. Jag har försökt göra en förförisk jättebjörn­loka och vill visa att den också kan vara älskvärd. Hon menar att olika växter väcker olika känslor hos oss. – Som de ängsblommo­r som är en del av ett jordbrukss­amhälle som idag håller på att försvinna. Växter som trivs nära urbana miljöer är de växter vi kommer att relatera till i framtiden tror jag.

Men det handlar också om normer som finns i samhället, som även kan kopplas till kroppsliga ideal och synen på det som avviker från normen.

– Nya invasiva arter får ofta ordet ”jätte” i sitt svenska namn. Det är ett sätt att med hjälp av språket berätta att något är onormalt och inte välkommet. Det signalerar att det stora inte är normalt i vårt samhälle.

Innan hon påbörjade arbetet med skulpturen var hon på en researchre­sa till Lettland för att titta på jättebjörn­lokor. Att bli bekant bli föremålet man ska avbilda är nämligen det första steget, menar hon.

– För att den ska bli övertygand­e måste jag titta noga. Hur ser strukturen, stjälken och håren på den ut?

Ingela Ihrmans konst rör sig brett. Under invigninge­n av utställnin­gen i Tensta höll hon till exempel ett performanc­e i form av en jätteutter som föder. Detta med hjälp av en egentillve­rkad kostym. Samma performanc­e kommer att äga rum den 25 september.

På utställnin­gen finns också verket Bjuvstegoc­efalen att se. Det är ett groddjur som dog ut för 200 miljoner åt sedan. Det levde i Skåne, när det var ett tropiskt hav vid ekvatorn. Ett fossil av djuret upptäcktes första gången i en kolgruva i Bjuv under 1940-talet. Med verket vill hon väcka tankarna kring att allting är i rörelse.

– Det ger perspektiv till de gränser vi människor har konstruera­t.

Utställnin­gen finns att besöka till och med den 25 september.

Nya invasiva arter får ofta ordet ”jätte” i sitt svenska namn. Det signalerar att det stora inte är normalt i vårt samhälle.

 ??  ??
 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? KONST. Jättebjörn­lokan är egentligen inte rosa inuti.Verket är det, för att knyta an till människokr­oppen.
FOTO: PAULINE CEDERBLAD KONST. Jättebjörn­lokan är egentligen inte rosa inuti.Verket är det, för att knyta an till människokr­oppen.
 ??  ?? KOSTYM. Ingela Ihrman visar Bjuvstegoc­efalen, som också är en kostym som man kan krypa in i.
KOSTYM. Ingela Ihrman visar Bjuvstegoc­efalen, som också är en kostym som man kan krypa in i.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden