Mitt i Tensta

Del 7 av ”Livets sten”

- SKRIVEN AV JOHAN ENGMAN

D e slog sig ner runt ett fyrkantigt bord i konferensr­ummet Dolce Vita direkt under matsalen. Inspektör Jennifer Ekström som ville ställa frågorna tog ena kortsidan och revisorn Harald Stenström den andra. Daniel Lindberg krockade med taklampan som hängde i vägen när han satte sig bredbent på långsidan.

Carl-Henrik hamnade lätt intryckt i hörnet bredvid honom. Servitrise­n Ann-Marie kom in sist i rummet och fick sittplatse­n närmast dörren under whiteboard­tavlan. Hon ställde en bricka mitt på bordet med kaffetermo­s, smörgåsar och kanelbulla­r.

– Nu klarar vi oss hela dagen, sa hon leende för att lätta upp den tryckta stämningen i rummet. Ingen av de andra rörde en min och Ann-Marie bestämde sig för att vara tyst istället i början.

Harald Stenström plockade upp en rejäl bunt papper ur portföljen:

– Här är företagets samtliga transaktio­ner senaste veckan. Min kollega Carolina Sanchez kommer snart hit också. Jag har mailat henne och hon brukar vara punktlig, sa revisorn och lade ner pappershög­en framför sig. Daniel tittade på C-H med en min som betydde något i stil med ”Håll ordning på din älskarinna.”

Jennifer tittade på revisorn: – Ni hävdar alltså att det är företaget AB Rolca som blivit bestulna? sa hon.

– En stöld på ungefär hundra tusen kronor. I kontoutdra­gen syns det att uttagen är gjorda med företagsko­rtet som ska användas till restaurang­ens inköp. Det började i fredags och har fortsatt regelbunde­t hela helgen. Jennifer vände sig mot Ann-Marie: – Du jobbade väl i fredags kväll? Hur många var ni som jobbade då?

– Vi var fyra i servisen, två i köket och en i disken, började Ann-Marie nervöst och försökte stryka bort den blonda luggen som föll ner över ögonen.

– Jag ska erkänna, fortsatte hon. Jag använde företagsko­rtet i fredags halv nio på ICA Nära. Det behövdes vispgrädde till Irish coffee. Revisorn bläddrade i papperna och nickade bekräftand­e. – Vilka i personalen hade tillgång till kassan? frågade Jennifer aningen otåligt.

– Efter halv nio var det jag och Martin Eriksson kvar med kassanyckl­ar. Jag stoppade tillbaka kortet när jag handlat färdigt. Ni kan förhöra Martin som jobbar just nu, svarade Ann-Marie.

Inspektöre­n skickade ett sms till kollegan som jobbade med utredninge­n uppe i matsalen.

– Oj, jag glömde en sak, sa Ann-Marie som äntligen fått ordning på frisyren. Helena som jobbar i disken lånade kortet för att köpa Yes.

– Vilken tid lämnade hon tillbaka kortet i kassalådan? frågade Jennifer och började anteckna i sitt block.

– Var det verkligen nödvändigt att springa iväg efter diskmedel? avbröt Daniel som inte kunde hålla tyst längre. Han blev nervös av att sitta stilla för lång stund.

– Vi kan få leverans från Diskteknik fem dagar i veckan. Och är verkligen affären öppen så sent på kvällen? fortsatte han irriterat. C-H såg mycket lugnare ut. En förlust på hundratuse­n verkade inte beröra honom för tillfället.

– Affären är öppen till 22. Men det är väl bättre att fråga Helena själv. Hon börjar jobba om en kvart, svarade AnnMarie.

Jennifer skickade nya sms. Harald började bläddra i pappershög­en igen och kliade flinten med ett bekymrat ansiktsutt­ryck. Han markerade små kryss vid några siffror utan att visa någon annan hur det såg ut. – Helena jobbar kvällspass i disken, fortsatte Ann-Marie. – Hon gick hem strax före mig klockan 01 i fredags och har varit ledig hela helgen.

Harald harklade sig och tog sista smörgåsen. Men kommentera­de ingenting av det som servitrise­n berättade.

– Helena jobbar tre helger i månaden, sa Ann-Marie som avstod från att äta något.

– Hon går bara hem om allting är färdigdisk­at. Hon klagar aldrig på något hur mycket kockarna än bränner kastruller­na. Hennes barn, föräldrar och farföräldr­ar är kvar i Spanien. Hon vill jobba ihop tillräckli­gt med pengar för att kunna åka hem och försörja dem.

Revisorn tömde sin kaffekopp och Jennifer tittade stressat på klockan.

– Jag går och fyller på kaffet och hämtar Helena. Hon har säkert börjat nu, sa Ann-Marie och skakade den tomma termosen innan hon gick ut.

Daniel tittade på C-H med en min som betydde något i stil med ’Håll ordning på din älskarinna.’

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden