Mitt i Tensta

Blev socionom för att hjälpa Kistas ungdomar

-

Shilana Sulhav och Abdirizack Ali är båda uppväxta i stadsdelen Rinkeby-Kista. Som idag är deras arbetsplat­s, de jobbar med och för ungdomar i området.

– Jag pluggade till socionom bara för att kunna komma tillbaka och arbeta i stadsdelen, säger Shilana Sulhav.

Abdirizack Ali har jobbat som fältare i två år i stadsdelen Rinkeby-Kista. Hans målgrupp är ungdomar i åldern 16 till 25 år. Arbetet går ut på att fånga upp unga vuxna som är utan sysselsätt­ning, i riskzonen att hamna i brottslig verksamhet och finnas där för dem som vill ha hjälp.

Kollegan Shilana Sulhav började arbeta hos fältgruppe­n Rinkeby-Kista precis innan sommaren och trivs redan. Hon jobbar med ungdomar i åldern 13 till 16 år i Rinkeby.

– Vi arbetar uppsökande mot målgruppen och är där dem finns, i skolor och på fritidsgår­dar. Om vi vet att våra ungdomar kommer vara på ett ställe utanför området, som en festival inne i stan, då är vi också där, säger Shilana Sulhav.

Fältarna finns till för stadsdelen­s ungdomar, agerar trygga vuxna som ungdomarna kan prata med, be om hjälp och har tystnadspl­ikt. Men är skyldiga att anmäla oro för barn som far illa till socialtjän­sten så barnet kan få den hjälp som krävs.

– Jag tror absolut vi fältare behövs. Jag är själv uppväxt i Hjulsta och Akalla och kunde redan som yngre se samhällspr­oblemen i områdena och jag saknade trygga vuxna i omgivninge­n. Jag pluggade till socionom

Det finns en del utmaningar här och vi blir en trygghet till de ungdomar som vänder sig till oss.

bara för att kunna komma tillbaka och arbeta i stadsdelen, säger Shilana Sulhav.

Abdirizack Ali arbetade på Ungdomens hus samtidigt som han studerade på universite­tet. Där arbetade han med ungdomar i åldern 16 till 25 och blev efter det rekommende­rad att söka jobbet han har idag.

– Den här stadsdelen har generellt hög arbetslösh­et och sjunkande skolresult­at. Det finns en del utmaningar här och vi blir en trygghet till de ungdomar som vänder sig till oss. Vi hjälper med läxor, att skriva CV och försöker få den som vill skolka att tänka om, säger Abdirizack Ali.

Den röda tråden Abdirizack Ali ser hos ungdomar som hamnat sysslolösa utanför samhället är att det gick snett i skolan. Han tycker inte förutsättn­ingarna att ungdomar ska lyckas är samma som i andra områden.

– Det är viktigt att fånga upp ungdomarna och motivera dem till att studera eller söka jobb. Det finns ungdomar som bara tycker vi är jobbiga, men för att de inte vill ha kontakt en viss punkt i livet så ska man inte stänga dörren för det, säger Abdirizack Ali.

– Rinkeby-Kista är en stadsdel där det finns många ungdomar. Då är det viktigt att vuxna finns i närheten, som kan skapa sammanhang för ungdomarna där man kan träffas och göra saker, säger Shilana Sulhav.

Felicia Karlsson

 ?? FOTO: FELICIA KARLSSON ?? FÄLTARE. Abdirizack Ali och Shilana Sulhav arbetar för Fältgruppe­n Rinkeby-Kista. Deras jobb är att ge stöd och hjälp till ungdomar i området.
FOTO: FELICIA KARLSSON FÄLTARE. Abdirizack Ali och Shilana Sulhav arbetar för Fältgruppe­n Rinkeby-Kista. Deras jobb är att ge stöd och hjälp till ungdomar i området.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden