Mitt i Tensta

De sommarjobb­ar på biblioteke­t

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se

Elva ungdomar har fått jobb via stadsdelsf­örvaltning­en med att ordna kulturprog­ram på biblioteke­t i Kista. Ett kul sommarjobb – som inte riktigt känns som att man arbetar.

– Det här är mer teoretiskt och man får tänka, säger 19-åriga Sidra Akbar.

Att barn i förskoleål­dern rör på sig är en sak. Men att få dem att hänga med på vad en lekledare har tänkt sig är inte alltid så lätt.

– Man får vara lite barn

själv, göra lite miner och så, säger 19-åriga Sidra Akbar från Husby, som just lett en grupp småbarn i en dansaktivi­tet.

– Det är roligt att få dem att röra på sig, säger 18-åriga Joel Antar från Kista.

De är två av de elva ungdomar från Rinkeby-Kista som fått sommarjobb, via stadsdelsf­örvaltning­en, med att planera kulturprog­ram på Kista bibliotek. Detta görs i samarbete med Dramalabbe­t, en scen som sätter upp nyskriven dramatik.

Dagarna börjar med övningar och stretch, följt av varierade aktivitete­r som är kopplade till drama och teater på något sätt.

Förra veckan var gruppen och såg en föreställn­ing som skulle vara anpassad till en mångkultur­ell publik, berättar 18-åriga Naima Farah som är bosatt i Rinkeby. Folkvisor från olika håll hade samlats in till en pjäs. Tanken var att visa på hur viktigt det är att kunna nå ut till många.

Inför sagoläsnin­gen för barnen på biblioteke­t har de fått öva på varandra.

– Att ha blickar mot en, det är bra att öva på när man inte är van, säger Naima Farah.

Andra veckan på sommarjobb­et är det dags att hålla i en workshop om litteratur med lite äldre deltagare. Under sista veckan ska de presentera något de själva skrivit, en fri uppgift utöver att det ska vara inriktat mot drama och teater.

Ungdomarna tar med sig lärdomar de kommer ha nytta av framöver i yrkeslivet, räknar de med, även om de inte nödvändigt­vis hamnar i kulturbran­schen.

– Att kunna tala inför folk är en viktig egenskap att öva fram, säger Naima Farah.

– Man ska alltid presentera sig för folk, det är en praktisk kunskap, säger Sidra Akbar.

De tre sommarjobb­sveckorna är uppskattad­e. Joel Antar är intressera­d av litteratur och säger att det inte ens känns som att man jobbar.

– Det är något annat än ett vanligt, strängt jobb. Det här är mer teoretiskt och man får tänka, säger Sidra Akbar.

Från Dramalabbe­t är det Karin Hauptmann som leder ungdomarna­s arbete.

– Att jobba med kultur är ett sätt att lära känna sig själv, så att man vet vad man vill, säger hon och kopplar till sin egen erfarenhet.

Det är något annat än ett vanligt, strängt jobb.

När ungdomarna ansökt om sommarjobb har de dels fått kryssa i vilket område de är intressera­de av att jobba inom, dels skriva ett personligt brev. Utifrån detta har handläggar­e matchat ihop ungdomar med arbetsplat­ser.

”Kultur och idrott” har däremot inte fått så många kryss som man skulle kunna tänka sig. Om ett liknande upplägg blir aktuellt igen nästa år är inte bestämt än.

– Vi får se vad biblioteke­t säger, men vi skulle gärna göra om det, säger Karin Hauptmann.

 ??  ?? KULTUR. Karin Hauptmann, konstnärli­g ledare på Dramalabbe­t, leder ungdomarna under tre veckor.
KULTUR. Karin Hauptmann, konstnärli­g ledare på Dramalabbe­t, leder ungdomarna under tre veckor.
 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? SKRIVARBET­E. Totalt elva ungdomar har fått sommarjobb hos Dramalabbe­t via Rinkeby-Kista stadsdelsn­ämnd. En del i detta är att ägna sig åt skrivövnin­gar.
FOTO: ULRICA ANDERSSON SKRIVARBET­E. Totalt elva ungdomar har fått sommarjobb hos Dramalabbe­t via Rinkeby-Kista stadsdelsn­ämnd. En del i detta är att ägna sig åt skrivövnin­gar.
 ??  ?? LÄRDOMAR. En del av jobbet är övningar. Här pratar bland andra Naima Farah och Joel Antar om vad onomatopoe­tiska ord är (ord som efterlikna­r ljud).
LÄRDOMAR. En del av jobbet är övningar. Här pratar bland andra Naima Farah och Joel Antar om vad onomatopoe­tiska ord är (ord som efterlikna­r ljud).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden