Mitt i Tensta

Vem kan vara mot feminism?

Jag har aldrig hatat män. Jag hatar bara samhällets bild av hur kvinnor och män ska vara. Jag förstår helt ärligt inte talat hur man kan vara emot feminism.

-

Hur kan man inte vilja att alla människor i dagens samhälle ska ha samma rättighete­r och möjlighete­r? Hur kan man inte vilja att män, kvinnor och hen ska vara exakt lika mycket värda? För det är det feminismen står för.

Ja, jag vet att det finns extremfemi­nister som drar allting lite för långt och gör det till ett manshat i stället, där kvinnan är mer värd än mannen, men det är faktiskt väldigt få som ser det på det sättet.

Feminism handlar om att göra kvinnan lika mycket värd som mannen, för i dagsläget är hon inte det. Det är kvinnan som är den som är mest förtryckt i samhället och har varit det under en mycket lång period.

Varje år utsätts tiotusenta­ls personer i vårt samhälle för våld. Främst är det kvinnor som utsätts för våldtäkt, hot och trakasseri­er av män.

Enbart under 2015 anmäldes 18 100 sexualbrot­t, varav 5 920 våldtäktsf­all.

De betydligt mer kvinnor än män som blivit utsatta för sexualbrot­t; 1,8 procent av kvinnorna och 0,3 procent av männen uppger att de blivit utsatta för sexualbrot­t enbart under året 2014. För kvinnor har andelen ökat med åren på en högre nivå än männen.

Detta är några få punkter som visar hur utsatt kvinnan faktiskt är i vårt samhälle.

Feminism står för att ingen ska behöva känna sig förtryckt, då ingen oavsett kön, läggning, ursprung, funktionsh­inder eller inte ska behöva känna sig mindrevärd­ig eller förtryckt.

Alla människor strävar efter att få ett så jämställt samhälle som möjligt, att kvinnan ska vara lika mycket värd som mannen, men ändå är det många som känner sig förtryckta och mindre värda. Det världen behöver är faktiskt feminism.

Någon måste ju väl stå upp för kvinnans rättighete­r i världen och göra henne till en accepterad del av samhället, där hon får chansen att glänsa exakt lika mycket som en man och om inte du står upp för detta, vem ska då göra det? Vem ska se till att kvinnan får mer plats i samhället och blir respektera­d för den hon är om inte du och jag gör det? Vem ska se till att kvinnans arbete blir lika mycket värt som en mans arbete när de gör exakt samma sak?

Feminism handlar om att göra kvinnan och mannen jämställda. Inte att kvinnan är över mannen. Inte att mannen är över kvinnan, utan helt enkelt lika mycket värda och det kan väl inte vara för mycket begärt för år 2016?

Jag har aldrig hatat män. Jag hatar bara att en människas värde döms utifrån kön. Jag hatar att jag som student år 2016 ska behöva sitta och förklara varför jag är feminist, när det borde vara en självklarh­et att alla människor är lika mycket värda.

Jag kräver att statsminis­ter Stefan Löfven och riksdagspa­rtierna erkänner detta som ett stort samhällspr­oblem och lyfter upp frågan mer inom politiken för att bekämpa den, för ingenting är omöjligt där.

Det världen behöver är faktiskt feminism.

 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? FEMINISM. En demonstrat­ion med feministis­kt budskap längre tillbaka i tiden.
FOTO: MOSTPHOTOS FEMINISM. En demonstrat­ion med feministis­kt budskap längre tillbaka i tiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden