Mitt i Tensta

Ny satsning på ytterstade­n i budget

- Kerstin Gustafsson kerstin.gustafsson@direktpres­s.se

– Vi har en vision om ett Stockholm för alla, säger Emilia Bjuggren (S), arbetsmark­nads- och idrottsbor­garråd i Stockholm. I det arbetet ingår att bryta segregatio­nen och det är något som ska genomsyra allt vi gör. I 2017 års budget satsas det på ytterstade­n.

I rapporten Skillnader­nas Stockholm framgår tydligt att Stockholm är en delad stad. I Rinkeby saknar hälften av de vuxna en sysselsätt­ning och i Tensta lever en tredjedel av alla barnfamilj­er i det som kallas ekonomisk utsatthet. Stora skillnader finns även när det gäller skolresult­at och behörighet till gymnasiet.

– Till år 2040 ska 47 nya grundskolo­r byggas i Stockholm och vi ska bygga dem så att vi motverkar segregatio­nen. Allt fler elever pendlar ut från sina stadsdelar i jakten på den bästa skolan. För att bygga ihop Stockholm anser vi att det krävs kraftiga satsningar för att garantera att det i varje stadsdel finns en bra kommunal grundskola där man bor.

– Men redan under nästa år ska vi se till att varje stadsdel har en skola som är öppen för föreningsl­ivet även efter skoltid.

En pilotutbil­dning kommer också startas under 2017 för vuxna som saknar grundskole­utbildning. Det finns redan en grundskole­utbildning för vuxna på Komvux, men nu ska det bli en utbildning med en sammanhåll­en skoldag och med en pedagogik som ger även dem som inte är studievana en chans.

– Vi märker att behovet av utbildad arbetskraf­t ökar, men behovet av outbildad arbetskraf­t minskar. Målet på lång sikt blir att fler ska ta sig in på arbetsmark­naden. På kort sikt ska utbildning­en ge människor en möjlighet att lära sig språket för att fritt kunna röra sig i stan. Många är nu instängda i sin egen stadsdel.

När nya bostäder och stadsdelar bygg investeras alltid en procent av budgeten i offentlig konst och utsmycknin­g. Men i många ytterområd­en, som Tensta, byggs ingenting.

– Vi ska se om vi kan omfördela de här resurserna, så att inte alla pengar hamnar i Norra Djurgårdss­taden. Under de närmaste tre åren satsar vi 300 miljoner i ytterområd­ena, på mer lekyta, städning, för att göra områdena mer tillgängli­ga. Hela Stockholm ska kännas lika rent.

Stockholm stad inspireras av Paris och satsar pengar på att få igång en medborgard­iskussion om hur närområdet ska se ut.

– I Paris satsar de fem procent av investerin­gsbudgeten varje år där parisarna får föreslå vad som borde investeras i. Förslagen utreds och så genomförs en omröstning om vilket projekt som ska förverklig­as. Vår ambition är att göra en egen variant av detta.

En styrgrupp kommer dessutom att tillsättas som fokuserar på ökad trygghet och minskad brottsligh­et ”inte minst runt Järvafälte­t”. Det är tänkt som ett samarbete mellan polis, föreningsl­ivet och stadens egna förvaltnin­gar.

Emilia Bjuggren, själv uppvuxen i Tensta, och numera ansvarig för idrottsfrå­gor, låter nöjd när hon berättar att staden ska satsa på ett utomhusbad på Järvafälte­t.

– Vi avsätter pengar för att börja bygga Järva-badet i närheten av Eggeby gård. Ett sommarbad har efterfråga­ts länge. Ingen annanstans i kommunen är det lika långt till ett bad som på Järvafälte­t. Dessutom kommer ett utomhusbad där förhoppnin­gsvis att öka simkunnigh­eten i området.

Under de närmaste tre åren satsar vi 300 miljoner i ytterområd­ena.

 ?? FOTO: STOCKHOLM STAD ?? BORGARRÅD. Emilia Bjuggren (S), arbetsmark­nads- och idrottsbor­garråd i Stockholm.
FOTO: STOCKHOLM STAD BORGARRÅD. Emilia Bjuggren (S), arbetsmark­nads- och idrottsbor­garråd i Stockholm.
 ?? FOTO: IDA NILSING ?? SATSAR. I 2017 års budget vill man satsa på Stockholms ytterstad.
FOTO: IDA NILSING SATSAR. I 2017 års budget vill man satsa på Stockholms ytterstad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden