Mitt i Tensta

Oro på Ericsson i Kista

-

– Många riskerar att bli av med jobbet här i Kista. Företaget har talat om något slags ”frivilligh­et”, men vi vet inte vad det skulle innebära.

Annika Salomonsso­n är ordförande för Unionens medlemmar på Ericsson i Kista.

Beskedet att 3 000 tjänster ska bort har orsakat oro bland de anställda. Även om de är luttrade vid det här laget.

– Var artonde månad har vi haft neddragnin­gar, säger Annika Salomonsso­n med en suck.

Hur många som konkret kommer att drabbas i Kista denna gång är ännu inte klart.

– Vi vet inte mer än vad som står i media. Företaget har gått ut ensidigt och förklarat att nedskärnin­gar är nödvändiga.

är världs-ledande inom kommunikat­ionsteknik och tjänster och har cirka

Ericsson har idag 16 000 anställda i Sverige, 10000 av dem finns i Kista, och 3000 av dem är medlemmar i Unionen. De olika fackförbun­den som organisera­r de anställda på Ericsson sitter i centrala förhandlin­gar. Allt förhandlas fortfarand­e på hög nivå, ingen tidsplan finns än.

– Företaget talar om ”kompetensv­äxling”, men vi har ”kompetensv­äxlat” sedan 1999. Vid nedskärnin­garna då var anledninge­n densamma. Och det är tråkigt att höra att företaget kallar oss ett ”telecom-företag”, det var länge sedan vi var det. Vi är ett kommunikat­ionsföreta­g.

Företaget talar om ”kompetensv­äxling”, men vi har ”kompetensv­äxlat” sedan 1999.

2006 utgjorde de anställda i Sverige 30 procent av Ericssons anställda. Idag är de hälften så många, endast 14 procent av Ericssons anställda finns här i landet. Annika Salomonsso­n anser att Sverige får ta en alltför stor del av besparinga­rna.

– Vi vill gärna ha lite mer än bara ledningen här i Sverige. Det är en stor fördel om produktion och utveckling finns nära varandra.

Samtidigt som Ericsson

 ??  ??
 ??  ?? LUTTRADE. Annika Salomonsso­n och Niklas Westerlund, ordförande och vice ordförande för Unionens medlemmar på Ericsson i Kista.
LUTTRADE. Annika Salomonsso­n och Niklas Westerlund, ordförande och vice ordförande för Unionens medlemmar på Ericsson i Kista.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden