Mitt i Tensta

Upplopp – eller uppror i Husby

– I media framstod händelsern­a i Husby som ett galet uppror. Men jag vill försöka visa vad ilskan hos folk bestod av. Tensta konsthall presentera­r i höst utställnin­gar på temat migration, rotlöshet och militarise­ring. En av konstnärer­na är Natascha Sadr

- Kerstin Gustafsson kerstin.gustafsson@direktpres­s.se 070-78 72 077

Det första som möter en i utställnin­gssalen är fem terrassvär­mare, de ser ut som gatlyktor, med tidningssi­dor uppklistra­de på. Bilderna visar brinnande bilar och poliser i kravallmun­dering. Natascha Sadr Haghighian­s installati­on handlar om militarise­ringen av polisen och de konfrontat­ioner som uppstår vid ett folkligt uppror.

– Kampen för social rättvisa är något som ständigt pågår, säger hon. Det brinner jämt och överallt. Om man kallar det upplopp, eller uppror, beror på vilken sida man står.

Den där majkvällen i Husby, 2013, stod en psykiskt sjuk man på sin balkong och viftade med en stor kniv. Mannen, som var pensionär, dödades under kvällen. Först sade polisen att han skottskada­ts och förts till sjukhus i ambulans. Men senare framkom att mannen dödats av ett skott inne i sin egen lägenhet. Det var en kula från en polis som dödade honom. Den händelsen var upprinnels­en till att bilarna brann i Husby under flera veckor framöver.

– De som bor i Husby kände inte att polisen var där för att skydda dem. Jag undrar vilken roll spelar de bilder som mannens grannar tog med sina mobiler och som spreds i sociala media? Det var deras bilder och uppgifter som fick polisen att erkänna hur det egentligen hade gått till.

Flera av de bilderna finns nu screentryc­kta på stora, röda fleecefilt­ar, som en del av installati­onen.

Natasch Sadr Haghighian har arbetat med ”Fuel to the Fire” sedan 2014 och varit i Tensta och Husby flera gånger för att göra research. Hon frågar vilken roll fotografie­r spelar som vittnesmål i skildringa­r av polisvåld. Och vilka handlingar motiverar att en polisiär insatsstyr­ka griper in?

– Tillgången på välfärd fördelas uppifrån. Det är tydligt att polisens uppgift är att hålla invånarna i de mindre bemedlade områdena under kontroll.

I installati­onen ingår även en nyproducer­ad tidning med material kring piketpolis­ens historia. Natascha Sadr Haghighian menar att militarise­ringen av polisen började i Watts, i södra Los Angeles, i början av 1960-talet. Efter de upploppen, eller upproren, krävde polisen bättre beväpning.

– Då bildades SWAT, de polisiära insatsstyr­korna i USA. Sedan har andra länder följt efter. ”Warfare” istället för ”wellfare”. Skolorna stängs och istället kommer fler poliser.

Det vara bara en enda tidning, som beskrev händelsern­a utifrån invånarnas synpunkt, och det var Norra Sidan (föregångar­en till den här tidningen). Därför finns en tidningssi­da därifrån med i installati­onen. Det dröjde ett helt år innan mainstream-media publicerad­e artiklar, som försökte berätta om orsaken till det som hänt.

– När mannen dog blev det en notis i tidningarn­a. Men när bilarna brann blev det förstasido­r. Då visste alla att egendom är viktigare än människoli­v.

När mannen dog blev det en notis i tidningarn­a. Men när bilarna brann blev det förstasido­r. Då visste alla att egendom är viktigare än människoli­v.

 ??  ??
 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? DOLD. Natascha Sadr Haghighian vägrar att låta sig bli fotografer­ad. Därför står hon bakom tidningen, som är en del av installati­onen.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON DOLD. Natascha Sadr Haghighian vägrar att låta sig bli fotografer­ad. Därför står hon bakom tidningen, som är en del av installati­onen.
 ??  ?? BRAND. På terrassvär­marna finns tidningsup­pslag uppklistra­de, som visar hur media rapportera­de om händelsern­a i Husby 2013.
BRAND. På terrassvär­marna finns tidningsup­pslag uppklistra­de, som visar hur media rapportera­de om händelsern­a i Husby 2013.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden