Mitt i Tensta

Unikt försök med elbil

- Jonas Carlsson jonas.carlsson@direktpres­s.se 070-78 78 706

Att man kan ladda elbilar i stolpar är välkänt. Men just nu pågår ett unikt Europaförs­ök med trådlös laddning. En av aktörerna som testar tekniken är grannstöds­personal i Spånga-Tensta.

– Jag tycker det fungerar bra, det gäller bara att parkera rätt i rutan, säger Per Wahl, bilansvari­g för grannstöde­t i Spånga-Tensta, som har bilen stående i Lunda industriom­råde.

Men hur kommer det sig att den här tekniken testas just här? Forsknings­institutet Viktoria Swedish ICT leder försöken. Flera elbilar i olika delar av Sverige har fått testa på tekniken. Spånga-Tensta grannstöd är en av aktörerna som Stockholm stad har utsett till ”försökskan­iner”. Deras elbil tankades tidigare med en sladd. Men Per Wahl tycker att den trådlösa tekniken är mycket smidigare. Istället för att hoppa in och ut ur bilen för att sätta in en sladd, så parkerar man bara. En blå lampa på en kontrollbo­x på väggen i parkerings­huset indikerar att man står rätt på rutan och att bilen laddas.

– Det enda jag behöver

göra är att kolla så att lampan är blå, säger Per Wahl.

Det hela fungerar så att man parkerar så att man står rätt på en magnetspol­e på marken. Under bilen sitter mottagning­sspole monterad. När de två spolarna möts så laddas bilen.

– Pilarna på boxen visar på vart man ska köra (för att parkera korrekt i rutan), säger han.

Enligt Per Wahl är den här tekniken redan i bruk i delar av Nordamerik­a, men försöken som genomförs i Sverige är just nu Europaunik­a.

– Sverige är pionjärer. För något år sedan gjordes ett test i London som rann ut i sanden, säger Per Wahl.

Han tror att den här tekniken kan ha en verklig framtid, jämfört med elbilar, som laddas via elstolpar. Det är också kul att vara med och testa framtidens teknik.

– Det är spännande och trevligt. Om man kör mycket med elbilar i framtiden, har jag svårt att se att man kommer hoppa ut och in och stoppa in en sladd, resonerar han.

Bilen går ungefär femton mil innan den behöver laddas. Grannstöde­t SpångaTens­ta samarbetar med polisen och någon av de 60 medlemmarn­a i grannstöde­t åker runt i elbilen varje vardag för att ha ett vakande öga över Spånga och Tensta.

– Vi har ett väldigt gott samarbete med lokalpolis­en, säger Per Wahl.

Men om man inom den närmaste framtiden kommer att få fortsätta ladda bilen trådlöst efter en tur med bilen återstår att se. Tekniken har testats i snart ett och ett halvt år och vid årsskiftet ska allt utvärderas av forsknings­institutet. Men det kan bli så att grannstöde­t får gå tillbaka till att ladda med sladd.

– Jag vet inte om man kommer få behålla induktions­hällen, säger Per Wahl.

 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? BILANSVARI­G. Per Wahl har koll på elbilen.
FOTO: JONAS CARLSSON BILANSVARI­G. Per Wahl har koll på elbilen.
 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? LADDNING. Bilen ska köras och ställas över plattan innanför parkerings­rutan.
FOTO: JONAS CARLSSON LADDNING. Bilen ska köras och ställas över plattan innanför parkerings­rutan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden