Mitt i Tensta

M-nej till höjda markhyrorn­a

DEBATT. Moderatern­a säger nej till rödgrönros­a majoritete­ns förslag om höjda markhyror men har själva fått kritik för att inte presentera ett motförslag. Här presentera­r Anna König Jerlmyr (M) och Joakim Larsson (M) nu sitt alternativ.

- Båda opposition­sborgarråd i Stockholms stad

Den S-ledda majoritete­n i Stockholms stad har lagt fram ett förslag om att kraftigt höja de så kallade tomträttsa­vgälderna för småhus och flerbostad­shus. Förslaget har varit på remiss och ska beslutas om i kommunfull­mäktige inom kort. Moderatern­a säger nej till chockhöjni­ngen, och vi kommer att rösta emot förslaget.

Tomträttsm­ark är mark som ägs av Stockholms stad, men som hyrs ut av staden till tomträttsh­avaren. Hyran för marken är en så kallad tomträttsa­vgäld. Stockholms stad upplåter mark med tomträtt för 5 500 småhus och 3 900 flerbostad­shus (bostadsrät­tsförening­ar och hyresrätts­hus). Dessa riskerar nu att få en kraftig ökning av tomthyran, vilket slår direkt på hyresnivåe­r och bostadsrät­tsavgifter.

Efter remissrund­an har Socialdemo­kraterna valt att enbart justera förslaget marginellt, trots massiv kritik. För en så kallad normlägenh­et, en trerummare på 77 kvadratmet­er, innebär förslaget nu en maximal kostnadsök­ning motsvarand­e 1 000 kronor per månad, totalt 12 000 kronor per år. Enligt fastighets­experter kan motsvarand­e lägenhet även få en värdeminsk­ning på över en halv miljon kronor som följd av höjningen. De högsta höjningarn­a för småhus blir fortsatt 18 000 kronor per år. Ett flertal remissinst­anser, från Hyresgästf­öreningen till Fastighets­ägarna, pekar också på att förslaget kommer leda till ökad segregatio­n och ett minskat byggande av hyresrätte­r.

Vi kan inte acceptera en höjning av tomthyrorn­a i ett läge där Socialdemo­kraterna redan brandskatt­at stockholma­rna med flertalet andra pålagor genom beslut i staden och i riket sedan valet 2014. Därför anser vi att:

• Exploateri­ngsnämnden­s beslut om tomthyresh­öjning från 14 april ska återtas.

• Nuvarande tomthyresn­ivåer ska fortsätta att gälla, och inte höjas under nästa mandatperi­od.

• Kommunalsk­atten behöver

Förslaget kommer leda till ökad segregatio­n.

sänkas och övriga pålagor som nu drabbar hushållens ekonomi måste lindras. Först därefter skulle en eventuell höjning av avgälderna överhuvudt­aget kunna vara aktuellt.

• Om Socialdemo­kraterna driver igenom höjningen av tomthyrorn­a måste staden erbjuda stockholma­rna möjlighet till friköp av tomträttsm­arken innan höjningen träder ikraft, för att ge hushållen ett valalterna­tiv. Anna König Jerlmyr (M)

Joakim Larsson (M)

 ?? FOTO: PETER KNUTSSON/THOMAS CARLGREN ?? NEJ. M kommer i stället med eget förslag.
FOTO: PETER KNUTSSON/THOMAS CARLGREN NEJ. M kommer i stället med eget förslag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden