Mitt i Tensta

Läskigast vinner

Färgglatt, sobert, på fullaste allvar eller med glimten i ögat. Om någon högtid är värd att lägga lite extra kreativ kraft på så är det Halloween.

- Erika Lindén Jansson

Undrar du varför Halloweens färger är svart och orange? Halloween är egentligen en hybrid av två gamla högtider; höstens stora skördesfes­t och den brittiska All Hallows Day; en högtid för att minnas och hedra de döda. Den orangea färgen represente­rar grödorna; pumporna, bladen och squashen. Det svarta represente­rar det mörka och döden.

Halloween är i vår tid snarare en glädjefull högtid fylld av godis och maskerader, men akta dig! Under duken kanske något okänt döljer sig...

Här bestämmer du och dina gäster själva vilken stämning festen ska ha. Om mindre barn ska delta kan det vara bra att lätta upp stämningen lite och låta temat vara lustfyllt, och alldeles lagom spännande.

Om ni däremot bara kommer vara vuxna på festen kan ni kosta på er att faktiskt försöka skrämma slag på någon på riktigt, eller låta festen vara härligt vampyr-allvarlig.

Vare sig du ska servera en trerätters eller bara snacks och drinkar så låt gärna fokus ligga på bordet. Börja med en stor duk, gärna i svart, lila eller orange (vita dukar besparar sig besväret). Vidare till ljusen, som nästan är en förutsättn­ing för en lyckad skräckfest. Dekorera gärna med dödsskalla­r, fladdermös­s och spindlar, men se till att det hela är brandtålig­t.

Den som tycker att det blir lite väl mycket figurer satsar på raka, enkla och svarta ljus. Porslinet får gärna även det vara svart eller orange. Ge en illusion av förgänglig­het och död genom att pryda bordet med en stor bukett av döda grenar, taggbuskar och höstlöv.

Det behöver inte kosta en förmögenhe­t att skapa Halloweens­tämning hemma. Investera i en pensel, svart akrylfärg och kanske lite självhäfta­nde papper om du vill skapa egna schabloner. Måla glasburkar, pumpor och ljusstakar i fina mönster. Orange kräppapper och steksnören skapar fina goodiebags med godis som välkomnar gästerna vid bordsplats­en.

Även maten är tacksamt kostnadsef­fektiv. Frossa i skördegrön­saker som är som allra billigast nu. Rödbetor blir djupt dramatiska på svart postlin, och en len pumpasoppa kan vara alldeles underbar. Efterrätte­n får gärna innehålla blodröda bär och krasande kristyrer.

 ??  ??
 ??  ?? Lila och orange skapar tillsamman­s en färgexplos­ion.
Lila och orange skapar tillsamman­s en färgexplos­ion.
 ??  ?? Måla spöken och monster på glasburkar.
Måla spöken och monster på glasburkar.
 ??  ?? Gör goodiebags till gästerna.
Gör goodiebags till gästerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden