Mitt i Tensta

Med fokus på de som drar runt

Stig Nilsson i Verdandi har arbetat i Tensta sedan 1984, och i Rinkeby sedan 2005. För vår reporter Kerstin Gustafsson berättade han om sitt liv och sina åsikter om Järva förr och nu.

-

Jag är ursprungli­gen från Kalix. Jag var en sådan där politisk påläggskal­v, som skulle göra karriär inom politiken. Men jag blev så frälst av det här arbetet, att jag blev kvar. Här behöver jag inte lova saker jag inte kan hålla. Här kan jag istället omsätta löften i praktisk handling.

Jag har jobbat här i Tensta sedan 1984, och i Rinkeby sedan 2005. Vi i Verdandi har en omfattande barnoch ungdomsver­ksamhet i tre lokaler i Tensta, plus en i Rinkeby. Vi fokuserar på ungdomar i åldern 13 till 18, men vi har verksamhet även för de yngre och deras föräldrar. Och oavsett politisk majoritet så har vår verksamhet fått fortsatt stöd.

Vi har öppet varje måndag till torsdag mellan 17 och 21, fredag och lördag mellan 17 och 23. Under loven utökar vi vår verksamhet, när övriga samhället stänger. På höstlovet har vi aktivitete­r varje dag för barn och ungdomar. Under loven har vi mellan 150 och 400 deltagare per dag.

Vi vänder oss till alla intressera­de med speciellt fokus på de som bara drar runt. Vi försöker alltid få kontakt med föräldrarn­a, så att de känner förtroende för vår verksamhet.

Det har blivit ett tuffare klimat de senaste fem, sex åren. Bara hur de pratar, det finns ett helt annat språkbruk idag. Det här vill vi vända på, vi vill att man visar respekt och att alla människor har lika värde.

Här är oroligt, men det som skiljer Tensta från Rosengård, till exempel, är att här finns mest löst sammansatt­a kriminella nätverk. Mera småhandlar­e som kränger braja. De flesta har inte mer på sig än att de inte åker in om de grips. Problemet är när de fångas upp av andra, mer organisera­de kriminella. Då får vi dödsskjutn­ingar, som vi hade i somras. Det är en våldsspira­l som aldrig verkar ta slut. Många vill flytta härifrån, mammorna behöver eskort när de går till centrum när det är mörkt.

Skolan är det viktigaste av allt, klarar de inte kärnämnena då blir den kriminella verksamhet­en ett alternativ.

Jag är oroad över den religiösa fundamenta­lismen som växer fram. De rekryterar vilsna ungdomar till de här sekterna. I vår verksamhet har vi en enorm blandning av muslimer och kristna. Men vi kan inte blunda för att en hel del ungdomar har rekryterat­s från Rinkeby. De som är ”muslim light” måste ta tydligare ställning mot extremiste­rna.

Vi har tjejer hos oss, både med och utan slöja. Men de väldigt religiösa kommer inte till oss. Hedersrela­terade frågor är något vi berör, det finns fortfarand­e sådana traditione­r. Bröder håller koll på sina systrar.

arbetarnas socialpoli­tiska organisati­on, arbetar för social rättvisa och ett samhälle fritt från alkoholska­dor och missbruk, och för gemenskap och solidarite­t mellan människor.

är partipolit­iskt och religiöst obunden som arbetar med opinionsbi­ldning, kamratstöd och nätverksar­bete och organiseri­ng av utsatta grupper till kamp för bättre villkor. Deras prioritera­de frågor är: fattigdom missbruk en generell och solidarisk välfärdspo­litik rasism, främlingsf­ientlighet och homofob jämställdh­et

Vi utbildar också de äldre att handleda de yngre, så många av våra verksamhet­er leds av dem. Vi har en stab på ett 20-tal unga mellan 18 och 23 år, och många av dem har lyckats bra. De studerar, har fått bra jobb och är goda förebilder för barnen här i Tensta och Rinkeby. Man kan lyckas här också. Det är för många som ger upp.

Nu har jag arbetat här i över 30 år, sett barn växa upp och lärt känna deras VERDANDI MOT MOT FÖR MOT FÖR barn. Och vi ser vilka framsteg de här ungdomarna gör. Vilka goda ambassadör­er de blir för området. Det är det som driver mig att fortsätta.

Kerstin Gustafsson

 ??  ?? VERDANDI. Stig Nilsson har arbetat i Tensta och Rinkeby i många år. ”Här kan jag omsätta löften i praktisk handling”, säger han.
VERDANDI. Stig Nilsson har arbetat i Tensta och Rinkeby i många år. ”Här kan jag omsätta löften i praktisk handling”, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden