Mitt i Tensta

Mohammed krävde allas avgång – petas själv

-

I december krävde Rashid Mohammed (V) att hela Spånga-Tensta stadsdelsn­ämnd skulle avgå. Nu petas han från ordförande­posten i sociala delegation­en, som han haft i nästan två år. Ett uppenbart straff, tycker han själv. ”Inga konstighet­er”, säger majoritets­kollegorna.

I september enades alla partier, utom Vänsterpar­tiet, i Spånga-Tensta stadsdelsn­ämnd om att dåvarande ordförande­n Awad Hersi (MP) skulle granskas av en extern revisionsf­irma för hur han skötte sin ordförande­roll. Resultatet presentera­des på nämndmötet i december och Awad Hersi friades från de allvarliga­ste anklagelse­rna.

Som en reaktion på det krävde Vänsterpar­tiets representa­nt Rashid Mohammed, under samma möte, att alla som initierat utredninge­n – det vill säga hela nämnden – skulle avgå från sina poster. Ett krav som avfärdades av resten av nämnden.

Gruppledar­en för Socialdemo­kraterna Anna Jonazon menade att Rashid Mohammeds agerande borde ses över av Vänsterpar­tiet centralt.

– Att ta upp granskning­en och säga att en hel nämnd ska avgå är oprofessio­nellt, sa hon till Spånga Tidning efter mötet.

Rashid Mohammed är även ordförande för den sociala delegation­en i SpångaTens­ta sedan 2015. Men inför år 2017 års mandatperi­od är han inte föreslagen att fortsätta på ordförande­posten. Något han själv är både kritisk och frågande till.

– Det är uppenbart att det har något med mitt uttalande att göra. Jag har ingen annan förklaring än att det är ett straff. Jag har aldrig varit med om att man har bytt ut en fungerande ordförande i sociala delegation­en. Det brukar vara att man löper ut hela mandatperi­oden fram till nästa val, säger han.

Ville du fortsätta?

– Självklart ville jag fortsätta. Men det är Miljöparti­et som har bestämt det här.

Men Sus Andersson (MP), ordförande för Spånga-Tensta stadsdelsn­ämnd ger en annan bild.

– När majoritete­n tillträdde efter valet utsågs Stefan Gullberg (MP reds.anm) till ordförande för sociala delegation­en. Men på grund av en formalitet kunde han inte behålla den posten. Nu när han är ordinarie ledamot i stadsdelsn­ämnden kan han axla rollen som ordförande, säger hon.

Men Rashid Mohammed ville ju sitta kvar?

– Posten var vigd för Stefan Gullberg från början. Vad gäller Rashid Mohammed är vi jätteglada att han har kunnat gå in och ställa upp som ordförande under den här tiden.

När vi frågar Sus Andersson om bytet av ordförande är en konsekvens av Rashid Mohammeds uttalande i december säger hon efter en lång tystnad:

– Jag vet inte vad jag ska svara på det. Det är i så fall hans bild.

Hon ber att få återkomma i frågan och skickar senare ett sms: ”Skälet till skiftet är det jag redan sagt”.

Majoritets­kollegan Anna Jonazon (S) menar också att bytet är en formalitet.

– Miljöparti­et har ordförande­skapet, det är inga konstighet­er, säger hon.

Trots att han känner sig orättvist behandlad vill Rashid Mohammed att samarbetet i majoritete­n ska fungera framöver.

– Det är vårt gemensamma ansvar, alla får bidra till det, säger han.

Vi är jätteglada att han har kunnat gå in och ställa upp som ordförande under den här tiden.

Ellinor Prawitz

 ?? FOTO: SOFIA WHITE ?? UPPENBART. ”Det är uppenbart att det har något med mitt uttalande att göra,” säger Rashid Mohammed (mitten).
FOTO: SOFIA WHITE UPPENBART. ”Det är uppenbart att det har något med mitt uttalande att göra,” säger Rashid Mohammed (mitten).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden