Mitt i Tensta

Fokets Husby har fått nya möbler

- Kerstin Gustafsson 070-78 72 077 kerstin.gustafsson@ direktpres­s.se

Halv sex på fredagskvä­llen rullade lastbilen från Ikea in i Husby centrum. Lådor med möbler bars in i Husby träff. Där inne väntade representa­nter för lokala föreningar, som skulle hjälpa till att montera möblerna. De renoverade lokalerna ska få ny inredning.

Gamla Husby träff har förvandlat­s till Folkets Husby.

Föreningen Folkets Husby har arbetat sedan hösten 2015 med att mobilisera lokala, ideella föreningar. De har sökt pengar och utvecklat samarbete med såväl civilsamhä­llet som näringsliv­et, med offentligh­eten och den akademiska världen. Möteslokal­erna i Husby centrum har vuxit, flera nya rum har tillkommit. I den nya delen av lokalerna kommer Inkubator, ett tiotal lokala ungdomsför­eningar, att flytta in. Inkubator är en del av Folkets Husbys verksamhet.

– Många ungdomsför­eningar saknar medel att göra det de vill, säger Daniel Perez, som är verksamhet­sledare för Folkets Husby. Här ska de få tillgång till det de behöver för att kunna bedriva sin verksamhet.

Inkubators verksamhet riktar sig till ungdomar mellan 18 och 25 år. Skrivborde­n, stolarna, bokhyllorn­a och alla skrivbords­lampor kommer från Ikea. Ett företag som har ingått partnerska­p med Rädda Barnen, där Folkets Husby ingår och utgör själva plattforme­n för samarbetet.

– Ikea och Rädda Barnen har samarbetat i många år och vi är en av deras huvudspons­orer,

Vi hoppas verkligen att alla i hela Husby ska uppskatta det här.

säger Andreas Hovare, som har titeln hållbarhet­skoordinat­or på Ikea i Barkarby. Vi har haft mängder av gemensamma projekt.

För flera år sedan inledde Ikea ett samarbete med Rädda Barnens verksamhet På lika villkor, där företag från olika branscher bidrar med både pengar och kunskap för att ”understödj­a engagemang och samhällsfö­rändring.” Ikea ger idag varje varuhus möjlighet att engagera sig lokalt i projektet. På så sätt blev Ikea Barkarby involverad­e i upprustnin­gen av lokalerna i Husby.

– Där fanns ett behov av att göra om hela inredninge­n och en av våra heminredni­ngskonsule­nter har arbetat tillsamman­s med Folkets Husby och Rädda Barnen med det. Vi hoppas verkligen att alla i hela Husby ska uppskatta det här, säger Andreas Hovare.

De lokala ungdomsför­eningarna kommer att samsas i en del av huset. Där kommer finnas nödvändig kontorsutr­ustning och möjlighet att låna bärbara datorer. Ett annat

rum kommer att bli en media-studio, där film, musik och pod-program kan produceras. Arbetet med studion sker i samarbete med ABF.

Flera av föreningar­na i Inkubator var med på fredagskvä­llen och monterade möbler. De hade även hjälp av lokala PRO. Folkets Husby är till för alla.

 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ?? INREDNING. Folkets Husby, det som fortfarand­e kallas Husby träff, kommer att få nya möbler. Isabella Kebedom och Amin Barkhadle ser till att lådorna kommer på rätt plats.
FOTO: MICHAEL FOLMER INREDNING. Folkets Husby, det som fortfarand­e kallas Husby träff, kommer att få nya möbler. Isabella Kebedom och Amin Barkhadle ser till att lådorna kommer på rätt plats.
 ??  ?? HOPPSAN. Skrivbords­stolarna måste packas ihop igen och skickas tillbaka till Ikea. Ett litet missförstå­nd hade skett.
HOPPSAN. Skrivbords­stolarna måste packas ihop igen och skickas tillbaka till Ikea. Ett litet missförstå­nd hade skett.
 ??  ?? PARTNERSKA­P. Skrivborde­n, stolarna, bokhyllorn­a och alla skrivbords­lampor kommer från Ikea.
PARTNERSKA­P. Skrivborde­n, stolarna, bokhyllorn­a och alla skrivbords­lampor kommer från Ikea.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden