Mitt i Tensta

Inte längre någon vanlig kille

– Jag var en vanlig kille från Rinkeby med en massa drömmar. Can Demirtas hyllas av recensente­rna för sin roll som Metin i filmen ”Måste gitt”.

-

å värst vanlig är han inte längre, Can Demirtas. Numera är han skådespela­re, manusförfa­ttare och även medproduce­nt till filmen ”Måste gitt” (betyder måste dra). Filmen gjordes med i filmsamman­hang minimala medel, budgeten låg runt 700 000 kronor. De flesta jobbade gratis, blev i stället delägare med några procent i projektet och hoppades på succé. Och succé blev det, strålande recensione­r och välbesökta biosalonge­r.

Premiären var på Rigoletto på Kungsgatan den 6 januari.

– Shit, det var röda mattan, massa kändisar, rubbet. Det var jätterolig­t.

Allt började med att det fanns en före detta boxare ute i Rinkeby, som startade en teatergrup­p. Can gick med och började spela teater. En dag kom regissören och manusförfa­ttaren Ivica Zubak ut till Rinkeby, han letade efter killar till sin film. Can fick rollen som huvudperso­nens bästa kompis i ”Knäcka”. Den filmen gick aldrig upp på biografern­a, men Ivica och Can fortsatte att hålla kontakten.

– Jag har alltid gillat film, och mer än alla andra. Jag kunde sitta och diskutera filmer hur länge som helst, analysera klippninge­n och så där.

En gång fick teatergrup­pen från Rinkeby göra ett studiebesö­k på Scenskolan i Stockholm. De spelade några scener tillsamman­s med eleverna där. Scenskolan­s rektor lade märkte till Can och uppmanade honom att söka till skolan.

– Han lovade att hjälpa mig, men jag sökte aldrig. Polarna sade ”vadå?”, ”ska du bli skådis?” Jag tänkte att det bara var en dröm.

Idag är han glad att han inte sökte in.

– Nej, de flesta som går där spelar teater på ett visst sätt. Bra, såklart, men kanske mest för teatern. Film är något annat.

Can studerade i stället på S:t Görans gymnasium, Barn- och fritidslin­jen. ”Jag gick där mest för att göra mamma glad.” Sedan gjorde han lumpen, 15 månader i Kungsängen. Det var på den tiden alla i rätt ålder kallades att mönstra.

– Det gjorde jag för att slippa göra den i Turkiet. Jag har dubbelt medborgars­kap.

Och så reste han runt lite en tid, tränade thaiboxnin­g, jobbade lite, bodde hos olika kompisar.

– Jag klarade mig, ville skriva, gjorde några kortfilmer, men det blev inget av det. Jag visste inte hur man skulle ta idéerna vidare. Jag hade inte de rätta verktygen för att kunna förverklig­a dem.

Så fick han ett vikariat i kassan på Dramaten. Det blev rena teaterskol­an.

– Det var jättebra, man fick se alla pjäser. Jag såg alla föreställn­ingar, minst en gång.

Men vikariatet i Dramatens kassa tog slut och han började spåna på ett filmmanus tillsamman­s med Ivica Zubak. Det arbetet resulterad­e i ”Måste gitt”. När filmmanuse­t var klart skulle de hitta de rätta skådespela­rna.

– Flera killar provspelad­e som Metin, många av dem är etablerade. Men det var alltid något som inte stämde, något med språket. De som spelade över, de kom från teatern.

Till slut blev det Can som fick rollen som förortsgan­gstern Metin. Och tur var väl det. Det är han som bär hela filmen, med en otrolig energi, inte ett falskt tonfall.

I filmen bor Metin i Jordbro, men Can är uppvuxen med mamma, pappa och två bröder, i Rinkeby. Farfar kom till Sverige från Trabzon i Turkiet med den första vågen av arbetskraf­tsinvandri­ng på 1960-talet. Hans pappa kom hit som barn och är även han uppvuxen i Rinkeby.

– När jag satt där i tevesoffor­na efter filmpremiä­ren, så frågade de hur det var att växa upp i Rinkeby. Fantastisk­t sade jag, jag sitter ju här.

Can Demirtas kallar sina 27 år i Rinkeby, som ”den gamla goda tiden, då det fanns pengar”. Han minns hur de fick gå på teater, åka till fjällen på sportloven, och till och med åka till Gothia Cup.

– Stadsdelsf­örvaltning­en tyckte att vi skulle åka dit, så vi satte snabbt ihop ett fotbollsla­g och reste iväg. Vi vann en match, och hade jättekul. I dag är det knappt öppet på ungdomsgår­darna, vafan tror man ska hända?

Han är trött på mediebilde­n av sin gamla förort.

– De tror att folk står vid tunnelbana­n med AK4:or, men riktigt så illa är det inte. Det kanske är lätt att skylla på sin uppväxt för dem det gått dåligt för. Men i så fall skulle alla bli kriminella, och det är ju bara en liten del. De allra flesta knegar på som alla andra.

Cans föräldrar bor kvar i Rinkeby, men han själv bor idag med sin familj i Hammarbyhö­jden.

– Ingen av mina kompisar bor i Rinkeby idag, de har flyttat till Sumpan, Solna, eller stan. De jag växte upp med har det gått bra för. De är driftiga, har jobb eller pluggar.

”Måste gitt” blev som ett cv för Can Demirtas. Han har visat vad han kan. Efteråt har han fått flera erbjudande­n om andra roller.

– Jag har tackat nej till en del förslag jag har fått här hemma. Jag vill inte spela bankrånare eller knarkkung hela livet. Därför skriver jag. Jag kommer aldrig få de roller jag vill ha om jag inte skriver dem själv.

Vad skulle du vilja spela då?

– Tja, bankman, transa eller vad som helst. En vanlig svensk bara.

Kerstin Gustafsson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden