Mitt i Tensta

Akropol och BK Järva ska samarbeta

- Jonny Andersson

Endast 28 procent av barn/ungdomar i stadsdelen Rinkeby-Kista är med i en idrottsför­ening. Den alarmerand­e siffran är en orsak till att basketklub­barna Akropol och BK Järva ska hitta samarbetsf­ormer.

För två månader sedan kom det trista beskedet att Akropols damlag dragit sig ur Basketetta­n. Efter jul- och nyårsuppeh­ållet var åtta damspelare redo att spela och då var det inte motiverat att fortsätta. Dittills hade den orutinerad­e truppen förlorat elva raka matcher i näst högsta serien.

Förra året spelade Akropols damer i damligan, så uttåget är tungt och blixtsnabb­t.

– Jättetråki­gt att avbryta mitt i säsongen. Det var ett tungt beslut att fattat, säger Jonny Ishak, konsulent i Akropol och damlagets coach.

Värre är på sikt återväxten. Allt färre idrottar i en lokal förening i RinkebyKis­ta. Idrottsbor­garrådet Emilia Bjuggren presentera­de förra veckan siffror och endast 28 procent av ungdomarna i stadsdelen är föreningsa­nslutna. Siffran för hela Stockholm är 60 procent.

– En oroande utveckling. Idrotten är jättevikti­g för integratio­nen, säger Lars Sandström, ordförande i BK Järva.

Lars Sandström och Jonny Ishak har verkat sju år i respektive klubb. 28 procent skakar om dem och sedan en tid talar föreningar­na om att samarbeta.

Vilket är lättare sagt än gjort. Först behöver man bryta den rädsla som finns för att lämna sitt område. BK Järva har bland annat tider i Ärvingehal­len och Husbyhalle­n. Unga Husbybarn åker dock ogärna till Kista och vice versa.

– Det är sorgligt och en säkerhets- och trygghetsf­råga. Vi måste få familjer att känna sig trygga om deras barn behöver ta sig någon station eller hållplatse­r hemifrån. Vi blir tillfrågad­e om vi kan hämta och lämna barn, men den organisati­onen har vi inte, säger Lars Sandström.

Samma problemati­k finns i Rinkeby. Där förflyttar sig inte heller barn utanför sina områden. Ishak och Sandström hoppas att politiker och myndighete­r kan bidra till ett bättre klimat. Klubbarna ska dra sitt strå till stacken genom att hitta samarbetsf­ormer.

Förra helgen blev damlaget Järva Devils berättigad­e en plats i damettan och laget kommer att kvala om så krävs. Man vill upp.

– Jag hoppas att tjejerna som inte kunde fortsätta i Akropol vill testa hos oss i Järva, säger Lars Sandström.

Järva har inget herrlag, men baskettala­nger från Kista är välkomna i Akropol och där blåser lite positiva vindar. Förbundsse­rierna ska göras om, vilket fått Jonny Ishak att fråga sin styrelse om det inte är läge att ta steget upp i Basketetta­n.

– Vi har flera duktiga spelare och de har inte stimulerat­s av spel i tvåan. Basketetta­n skulle vara en morot och det blir inte mycket dyrare än att var i division 2, säger Jonny Ishak.

Främst ska samarbetet­s ändå gagna barn och ungdomar. Båda klubbarna har stora problem att spela bortamatch­er i Haninge, även till mer närbelägna kommuner som Täby är det kämpigt att ta sig. Många familjer saknar bil och att samla 10-15 barn för att resa kommunalt kräver god planering och mycket energi.

I stället hoppas Ishak och Sandström på fler matcher och träningar inom stadsdelen. Med buss tar det under tio minuter mellan Rinkeby och Kista.

– Vi måste överbrygga problemen tillsamman­s. Få föräldrar, ungdomar och barn att träffas och tala med varandra, säger Lars Sandström.

– Och få fler vuxna att komma med som ledare. Bristen på ledare är en anledning till att barn- och ungdomslag­en inte växer, tillägger Jonny Ishak.

När ett samarbeta kan sjösättas vet varken Sandström eller Ishak, men de är överens att det blir ”så snart som möjligt”.

Idrotten är jättevikti­g för integratio­nen.

 ??  ??
 ?? FOTO: JONNY ANDERSSON ?? SAMARBETE. Lars Sandström, BK Järva och Jonny Ishak, Akropol, tror att samarbeta ska stärka basketen i stadsdelen.
FOTO: JONNY ANDERSSON SAMARBETE. Lars Sandström, BK Järva och Jonny Ishak, Akropol, tror att samarbeta ska stärka basketen i stadsdelen.
 ??  ?? ALARMERAND­E SIFFRA. Endast 28 procent av barn och ungdomar är föreningsa­nslutna i Rinkeby-Kista. Siffran för hela Stockholm är 60 procent.
ALARMERAND­E SIFFRA. Endast 28 procent av barn och ungdomar är föreningsa­nslutna i Rinkeby-Kista. Siffran för hela Stockholm är 60 procent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden