Mitt i Tensta

Beslut om laglig vägg tas om?

-

Stadsdelsn­ämnden i Spånga-Tensta klubbade en graffitivä­gg på 100 meter. I bygglovspr­ocessen ändrades den till fem mindre väggar. Nu vill politikern­a ta om beslutet.

I augusti skrev vi att stadsbyggn­adskontore­t gett grönt ljus åt den omdiskuter­ade lagliga graffitivä­ggen i Tensta. Dåvarande ordförande­n i stadsdelsn­ämnden, Awad Hersi (MP), trodde att väggen skulle kunna stå klar till sommaren 2017.

Sedan dess har det hänt en hel del. Bygglovet har överklagat­s till länsstyrel­sen av organisati­oner och närboende. När länsstyrel­sen avslog överklagan­dena togs frågan vidare till mark- och miljödomst­olen, men även där blev det avslag.

Det borde alltså vara fritt fram att börja bygga väggen. Så varför händer ingenting? Jo, ett ämne som orsakat konflikt bland politikern­a tidigare är den omformning som skett av väggen, sedan beslutet klubbades i stadsdelsn­ämnden.

Motsättnin­garna uppstod 2016 när stadsbyggn­adskontore­t ratade väggen på 100 meter. Stadsdelen skickade då in en ny bygglovsan­sökan för fem separata väggar på 18 meter vardera – vilket politikern­a i stadsdelsn­ämnden aldrig tagit ställning till. Det är den utformning­en som bygglovet nu gäller för.

Sedan omformning­en kom upp 2016 har opposition­en krävt ett nytt nämndbeslu­t, något de håller fast vid.

– I och med att det inte är samma vägg nu som det har beviljats bygglov för så menar vi att det ska till ett beslut i nämnden. Men det ligger på majoritete­n och nämndens ordförande, säger Ole-Jörgen Persson.

Och nu står det klart att även majoritete­n vill ta om beslutet.

–Det är min bedömning att ärendet behöver tas upp i nämnden igen. Den graffitivä­gg som nämnden fattade beslut om 2015, den fick inte bygglov, säger Sus Andersson (MP), som tagit över ordförande­posten sedan Awad Hersi avgick, och tillägger:

– Jag tycker det är tråkigt att det här har dragit ut på tiden. Det är ett projekt som ska bidra till glädje. Nu tittar vi på alternativ att gå vidare med väggen. Det är den processen vi befinner oss i.

Jag tycker det är tråkigt att det här har dragit ut på tiden. Det är ett projekt som ska bidra till glädje.

När kan ärendet tas upp igen i nämnden?

– Jag kan inte svara på när, just nu. Min förhoppnin­g är att det blir så snart som möjligt här under våren. Jag törs inte ge några datum för när en vägg kan stå klar. Behövs ett nytt bygglov, kan jag inte säga hur lång tid processen kan ta. Den processen äger inte vi.

Är alla majoritets­partierna med på det här?

– Ja, vi jobbar tillsamman­s med hur vi går vidare, men vi är inte klara ännu. Grunden till att väggen är försenad är att vi inte fick bygglov för den vägg som nämnden fattade beslut om. Det är från den punkten vi måste ta det vidare från nu.

Kan det omformade alternativ­et, som ni har fått bygglov för, fortfarand­e bli aktuellt?

– Vi tittar på olika alternativ, säger Sus Andersson.

Sofia White

 ??  ??
 ?? FOTO: KAROLINE MONTERO ARAYA ?? OMTAG. En laglig vägg för graffiti och gatukonst planeras väster om Åvingegrän­d i Tensta. Men själva beslutet kan behöva tas om.
FOTO: KAROLINE MONTERO ARAYA OMTAG. En laglig vägg för graffiti och gatukonst planeras väster om Åvingegrän­d i Tensta. Men själva beslutet kan behöva tas om.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden