Mitt i Tensta

”Vi måste samarbeta, och inte bara i ord”

- Kerstin Gustafsson

– Jag fick ett sms om att det var upplopp i centrum. Jag var hemma och hade tvättstuga­n. Hussein Farah är imam på Islamiska kulturcent­ret i Rinkeby centrum. Alla kallar honom Imam Hussein.

Vid 21-tiden på måndagskvä­llen kom Imam Hussein till centrum. Han såg bilarna brinna. Den polisbil han hade sett vid Rinkebysko­lan åkte sin väg när ungdomarna började kasta sten.

– Det var unga killar allihop, fjorton, femton år, inte äldre. Många människor samlades, de flesta som åskådare. Det blev som en match mellan ungdomarna och polisen.

Imam Hussein satte på sig sin huvudbonad, den vita mössa, som han brukar bära. Han gick fram till killarna och skrek åt dem ”vad håller ni på med?”.

– De känner igen mig, jag har bott här så länge. Vi är emot polisen, sade de. Men det är ingen ursäkt för skadegörel­se, sade jag.

Imam Hussein tog tag i en av killarna och diskuterad­e med honom. Killen lyssnade och lommade sedan iväg bort från centrum. Tillsamman­s med några andra vuxna började Imam Hussein ringa runt till föräldrar, som kom och hämtade hem sina barn.

– Det var kanske 30 till 40 unga killar inblandade, inte så många som de skriver i tidningarn­a. Resten tittade på. Det var inte heller några småbarn med, de var tonåringar.

Hussein Farah menar att det är viktigt att samhället satsar på de unga.

– Vi måste samarbeta, och inte bara i ord, utan i handling. Det är viktigt att folk som bor här kan känna sig trygga. Rinkeby ska inte vara laglöst land.

När polisen slutligen kom, vid 23-tiden på kvällen, var det lugnt. Allt var över. Men Imam Hussein vill inte kritisera polisen.

– Nej, utan polisen tar de kriminella över.

Utan polisen tar de kriminella över.

 ??  ?? Imam Hussein i Rinkeby.
Imam Hussein i Rinkeby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden