Mitt i Tensta

Oviss framtid för Hästa gård i Akalla

- Vad tycker du? Gå in på vår hemsida och säg vad du tycker! kerstin.gustafsson@direktpres­s.se

Mitt emellan alla stora motorleder, bara ett stenkast från E18 och farligt nära bygget av Förbifart Stockholm, ligger Hästa gård. Men Stockholms enda kvarvarand­e jordbruk, med kor och får som håller markerna öppna, riskerar att försvinna.

Stockholms stad har sagt upp arrendeavt­alet med Naturskog AB till den 31 december 2017.

Den 8 december 2016 beslutade Trafiknämn­den i Stockholms stad att säga upp arrendeavt­alet. Vid nästa årsskifte, senast den 31 december 2017, måste alla kor, får och hästar vara borta.

– Vi trodde på en förlängnin­g, säger Peter Saarikoski, VD för Naturskog AB, eftersom vi inte hade hört något annat. Vid senaste mötet i oktober verkade allt vara frid och fröjd. Men dagen före julafton fick vi besked om uppsägning.

Sedan 2013 har Naturskog AB arrenderat Hästa gård, de tog över efter Stockholm 4H som gått i konkurs.

– Tidigare har det bedrivits visningsjo­rdbruk på Hästa gård och kaféverk- samhet. Vi har också lagt fram ett dokument till Stockholms stad, med en vision om hur vi skulle kunna

KOMMENTERA ARTIKELN utveckla verksamhet­en. Men vi fick ingen respons.

Naturskog bedriver ett ekologiskt jordbruk där fodret odlas utan att besprutas, och gödslas med det som kommer från korna själva, i ett kretslopp.

– Vår affärsidé är att hyra ut betesdjur. Vi slaktar bara djur för att upprätthål­la en välmående besättning.

Hästa gård har under årens lopp haft en hel del problem med stölder och skadegörel­se. I somras rapportera­des att djur hade blivit stulna. Med jämna mellanrum rivs stängslen runt hagarna ned och det har även hänt att delar av vallodling­en förstörts.

– Alla tätortsnär­a bönder har det här problemet, säger Peter Saarikoski. Men vill staden ha djur här, så behöver vi stöd. Jag undrar hur de har tänkt sköta markerna i fortsättni­ngen. Inget kan

gård är med sina 240 hektar odlings- och betesmark är ett av världens största stadsnära ekologiska jordbruk. Gården som ägs av kommunen, ligger bara en kvarts promenad från Akallas tunnelbane­station och flera busslinjer stannar i närheten. Tidigare fanns ett kafé där med kultureven­emang för allmänhete­n.

ersätta betesdjure­n hagar de hittills betat. i de

Kerstin Gustafsson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden