Mitt i Tensta

Barn, fred, kvinnohist­oria och textil i ny utställnin­g i centrum

Den 8 mars öppnade Livstycket sin utställnin­g ”Fred, barn och 25-års kvinnohist­oria med textil i fokus” i Tensta centrum. – Jag ville kalla utställnin­gen ”Trycket växer i Tensta”, men de tyckte det blev lite för vågat, säger Birgitta Notlöf.

- Kerstin Gustafsson

irgitta Notlöf startade verksamhet­en Livstycket för ett kvarts sekel sedan. Tanken var att invandrark­vinnor skulle komma ur sin isolering, lära sig svenska och samtidigt ägna sig åt textil. I dag är Livstycket ett kunskaps- och designcent­er, med en butik i Tensta som har öppet varje dag och även webbförsäl­jning.

– Jag har åkt hit till Tensta varje dag i 25 år, sade Birgitta Notlöf, uppe på scenen i centrum. Jag har dansat från tunnelbana­n, till musik från hela världen! Jag tror på Tensta och Tenstas framtid!

På Livstycket syr och broderar kvinnor från hela världen, de ritar mönster och trycker textilier. Deras mönster föds ofta ur olika projekt och bär på kvinnornas historier. Samtidigt kombineras den praktiska verksamhet­en med studier i svenska, samhällsku­nskap och data.

Utställnin­gen hänger runt om i Tensta centrum, vackra, tryckta tyger samsas med skyltar som informerar om verksamhet­ens historia. Livstycket har genom årens lopp samarbetat med olika muséer och blivit ett bekant begrepp långt utanför förorten.

Första samarbetet skedde 1999 med Hallwylska muséet och då visades utställnin­gen ”Kvinna i världen”. Därefter har de samarbetat med många, däribland Nordiska muséet och Stockholms stadsmuseu­m.

Samtidigt som utställnin­gen öppnades firades den Internatio­nella kvinnodage­n i Tensta centrum. Det var musik och dans från hela världen uppe på scenen. De lokala butikerna och restaurang­erna bjöd på fika och något att äta. Röda rosor delades ut till alla kvinnor, som en påminnelse om att 8 mars är en dag värd att fira.

 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? ROSOR. Alla kvinnor i Tensta centrum fick en röd ros som en påminnelse om vad 8 mars innebär.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ROSOR. Alla kvinnor i Tensta centrum fick en röd ros som en påminnelse om vad 8 mars innebär.
 ??  ??
 ??  ?? LIVSTYCKET. Birgitta Notlöf talade vid festen. Till höger Isabel Enberg, som organisera­de det hela.
LIVSTYCKET. Birgitta Notlöf talade vid festen. Till höger Isabel Enberg, som organisera­de det hela.
 ??  ?? FEST. Samtidigt som Livstycket­s utställnin­g i Tensta centrum invigdes firades den Internatio­nella kvinnodage­n.
FEST. Samtidigt som Livstycket­s utställnin­g i Tensta centrum invigdes firades den Internatio­nella kvinnodage­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden