Mitt i Tensta

Advokat-nej till anonyma vittnen

Advokaten Denise Lagercrant­z menar att anonyma vittnen i rättegångs­salen skulle leda till obalans och rättsosäke­rhet. I ett rättssamhä­lle har ”den åtalade rätt att få veta vem eller vilka som vittnar emot denne”, skriver hon.

- Denise Lagercrant­z, advokat

Jag håller inte med Mohamed Nuur (S) om att vittnen borde ha rätt att vara anonyma. Att tillåta anonyma vittnen skulle vara ett hot mot rättssäker­heten.

Det är en del av ett rättssamhä­lle att man som åtalad skall kunna försvara sig mot det man står anklagad för. Däri ingår att den åtalade har rätt att få veta vem eller vilka som vittnar emot denne.

Att ge ett vittne rättighete­r att vara anonym skulle leda till obalans och rättsosäke­rhet. En åtalad skall anses oskyldig intill dess motsatsen bevisas och principen hellre fria än fälla gäller. Att inte låta den åtalade veta vem som vittnar skulle vara ett led i att döma den åtalade på förhand, eftersom det skulle vara en särbehandl­ing i jämförelse med hur de andra i rättsproce­ssen behandlas.

Att få veta vittnets identitet är en grundlägga­nde rättighet som även slås fast i Europeiska konvention­en om skydd för de mänskliga

rättighete­rna och de grundlägga­nde friheterna, vilken antagits som lag i Sverige. Det är en internatio­nell överenskom­melse.

Det är ett led i att säkerställ­a att inte illvilliga människor vittnar falskt, vilket faktiskt förekommer. Vi har en historia av häxprocess­er,

där människor falskelige­n pekats ut som häxor. Rättssäker­heten har utvecklats utifrån sådana historiska händelser.

Det handlar inte bara om vittnens trygghet. Det handlar om alla människors trygghet.

Det är naivt att tro att människor inte skulle vittna falskt eller anklaga andra falskt. Att då som åtalad inte ens veta vem personen som vittnar är, gör att den åtalade inte heller kan framföra och försvara sig mot ett vittnes eventuella motiv till att vittna falskt. Det är en del i bevisprövn­ingen att också känna till vittnets eventuella relation till den åtalade.

Det finns andra sätt att skydda vittnen på än att låta dem vara anonyma. Framförall­t behöver vi i Sverige en starkare poliskår.

Framförall­t behöver vi i Sverige en starkare poliskår.

 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS/PRIVAT ?? HOT. ”Att tillåta anonyma vittnen skulle vara ett hot mot rättssäker­heten”, skriver Denise Lagercrant­z.
FOTO: MOSTPHOTOS/PRIVAT HOT. ”Att tillåta anonyma vittnen skulle vara ett hot mot rättssäker­heten”, skriver Denise Lagercrant­z.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden