Mitt i Tensta

Nytt motionslop­p i Järva

- Jonny Andersson

Med ”Klara milen – Vinn bilen” är Turebergs friidrotts­klubb tillbaka som arrangör av ett motionslop­p.

Loppet springs på Järvafälte­t och Kista SCledare Mårten Westberg tror att en handfull i hans träningsgr­upp finns på startlinje­n.

Upplands Motor i Kista är start- och målområde för det nya motionslop­p som Turebergs FK arrangerar den 13 maj. Inlednings­vis ska löparna springa söderut, mot Kista, innan bansträckn­ingen vänder och deltagarna kommer ut på Järvafälte­t som förhoppnin­gsvis är vårfagert så dags.

– Det är en fantastisk löprunda. Bortser vi från de 500 första och 500 sista meterna

är det en naturupple­velse med hästhagar och idylliska gårdar. Som sträckning­en är springer vi i Stockholm Stad (Kista), Järfälla kommun och Sollentuna kommun, säger Thomas Waldetoft, klubbchef i Turebergs FK, som fick idén till

loppet när TFK i somras arrangerad­e friidrotts-SM.

Upplands Motor tände på idén och som medarrangö­r lottar de ut en Ford Fiesta till en av deltagarna.

– En bil. Det lockar säkert, säger Mårten Westberg, löptränare i Kista SC

Bortser vi från de 500 första och 500 sista meterna är det en naturupple­velse med hästhagar och idylliska gårdar.

och initiativt­agare till ”löparbusse­n” som springs i Järva varje söndag.

En av Mårten Westbergs missioner är att få fler fotbollssp­elare i Kista SC att springa mer. Han lyckas sådär. Nyligen erbjöd han 500 kronor till de som kunde besegra honom på distansen 5 kilometer. Ingen försökte.

– Tyvärr. Trots att de vet att elitspelar­e springer drygt åtta kilometer under en match. De vill väl inte bli utmanade av en 55-årig gubbe och en bil kanske lockar mer, säger han och skrattar.

Bilen lär locka, men det innebär också att man måste vara över 18 för att delta.

Turebergs FK har tidigare arrangerat motionslop­p. Nu har klubben beslutat att arrangera detta lopp i tre år. Minst. Thomas Waldetoft hoppas och tror att premiärlop­pet ska samla 400 startande. Når man den siffran finns goda förutsättn­ingar för att det ska växa.

– Oavsett hur många som startar i år så kör vi på. Vi ska erbjuda ett bra lopp och springer 400 första året är det bra. Millopp kan alla klara av, det är en klassisk distans, säger Thomas Waldetoft.

Han är medveten om att Kungsholme­n runt genomförs, men menar att man inte vänder sig till samma målgrupp.

Kommer eliten?

– Några kanske. Men vi vänder oss främst till motionärer, säger Thomas Waldetoft.

 ??  ??
 ?? FOTO: JONNY ANDERSSON ?? NATURUPPLE­VELSE. Thomas Waldetoft, tävlingsar­rangör i Turebergs IF, lovar en trevlig bansträckn­ing. MOTIONSLOP­P. Kalvarna på Bögs Gård får första parkett när löparna kutar förbi.
FOTO: JONNY ANDERSSON NATURUPPLE­VELSE. Thomas Waldetoft, tävlingsar­rangör i Turebergs IF, lovar en trevlig bansträckn­ing. MOTIONSLOP­P. Kalvarna på Bögs Gård får första parkett när löparna kutar förbi.
 ??  ?? UTLOTTNING. Någon av deltagarna vinner den här bilen.
UTLOTTNING. Någon av deltagarna vinner den här bilen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden