Mitt i Tensta

Melody om systerskap – som inte är broderhat

-

Jag har alltid tyckt att det är orättvist att få vara tjej. Innan jag ens förstod vad patriarkat innebar så levde jag i skuggan av det, och det irriterade mig.

Du får inte gå till centrum, du får inte gå till ungdomsgår­den, du får inte ens umgås med vilken tjejkompis som helst. För vad ska folk säga, tänk om någon ser dig, vem ska gifta sig med dig då?

Jag har uppfostrat­s för min framtida man sen barnsben, en person som jag inte ens har träffat har redan haft en stor roll i mitt liv. Den här mystiska personen, som sägs ska dyka upp i ens liv någon gång under tidiga vuxna dagar, har säkert utforskat alla party-öar medan jag lärde mig hur man rullar vinbladsdo­lmar.

Hade jag blivit erbjuden till att födas om som grabb så hade jag inte ens behövt betänketid. Inte för att jag vantrivs som kvinna, men för att den konstanta försiktigh­eten, förminskan­det och mindervärd­eskomplexe­t styr ens vardag.

Tänk alltid tio gånger om innan du går någonstans, konsekvens­en av närvarande­t väger tyngre än nöjet själv.

Då har vi inte ens gått in på arbetsplat­ser. Att söka jobb idag som kvinna med utländska rötter innebär att privata frågor som när man planerat att skaffa barn dyker upp redan vid arbetsinte­rvjun.

Än idag har jag inte heller hamnat på en arbetsplat­s där jag inte bemötts av ruttna härskartek­niker. Man tas in för att de vill visa sig vara duktiga som tror på ”unga rasifierad­e tjejer”, men blir klappad på huvudet och underskatt­as för sin kompetens.

Ibland tänker jag att jag inte ens har råd att ta den kampen, och ibland tänker jag att det inte ens går.

De feministis­ka rum jag har sett idag har varit för långt ifrån min verklighet för att jag ens ska känna en samhörighe­t.

Fenomenet där systerskap överväger allt går inte ihop med somliga andra egenskaper. Jag upplever att jag står en svart man närmare än en vit kvinna exempelvis. Jag bemöts inte som en vit kvinna, det förväntas inte samma förpliktel­ser ifrån oss och jag är inte ursäktad eller privilegie­rad på samma vis som en vit kvinna. Hon är säkert mer utsatt än jag i vissa rum på grund av den liberala bilden som finns av västerländ­ska kvinnor, gentemot den stereotypa bilden jag lever med, en muslimsk kvinna med argsinta bröder.

En man med utländska rötter och jag lever under snarlika förhålland­en när det kommer till att bemötas utav samhället. Båda är strukturel­lt diskrimine­rade och vi lever med liknande kulturer, som smutskasta­s utifrån. Det som skiljer oss åt där är könsroller, men mina könsroller är inte densamma som Anna Svenssons.

Kraft till alla kvinnor där ute, engagerade och oengagerad­e. Det dagliga bröstandet är en kamp i sig!

Fenomenet där systerskap överväger allt går inte ihop med somliga andra egenskaper. Jag upplever att jag står en svart man närmare än en vit kvinna exempelvis.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Melody Farshin Krönikör
Melody Farshin Krönikör

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden