Mitt i Tensta

Möt de sista metallarna på Ericsson

Av runt 400 metallarbe­tare inom Ericsson kommer det bara att finnas 24 kvar efter de senaste varslen. De 24 finns i Metalls verkstadsk­lubb i Kista. – Ja, vi är de sista mohikanern­a säger Zlatko Hadzic och skrattar lite grann.

- Kerstin Gustafsson 070-78 72 077 kerstin.gustafsson@ direktpres­s.se

I entrén på Torshamnsg­atan 36 i Kista väntar Nasser Zangani. Han är metallklub­bens ordförande och har arbetat på Ericsson sedan 2001.

– Du får gå in igenom den dörren.

Reception, namnbricka och sluss. Säkerheten är hög, här kommer inte vem som helst in. På plan 3 har verkstadsk­lubben ett rum. Vimplar, målningar och fotografie­r visar på en klubb med traditione­r. Som mest fanns mer än 40 metallklub­bar inom Ericsson. I höstas återstod tre; i Kumla, Borås och i Kista. Efter de senaste nedskärnin­garna är det bara de 24 medlemmarn­a i Kista kvar.

– Den sista riktiga produktion­slinjen var i Borås, säger Nasser Zangani, och där finns fortfarand­e 30 metallarbe­tare. Men de ska också outsourcas.

I ett mötesrum på samma våningspla­n väntar KarlGösta Helgesson och Zlatko Hadzic. Karl-Gösta Helgesson är den som har arbetat längst. Han började som lärling redan 1975 i Bromma och var med när företaget flyttade till Kista några år senare.

– Då fanns det två hus här, säger han. Resten var skog. Kista centrum höll de på att bygga. Det fanns en enda väg hit, och den gick från Rinkeby.

Hans första lön, som lärling, var 400 kronor i månaden. Den fick han kontant och han hämtade pengarna i en byggbarack, utanför arbetsplat­sen, där Handelsban­ken upprättat ett kontor.

– Det har hänt en del sedan dess, säger han, med ett litet leende.

Karl-Gösta Helgesson är verkstadso­ch verktygsme­kaniker och arbetar på plan 1. Där gör de den mekaniska hårdvaran, de tar bland annat fram chassin, testplattf­ormar och RF-lådor.

Hans kollega Zlatko Hadzic har varit sammanlagt 15 år i företaget. Han arbetar på våningen ovanför, där de tillverkar chassi tillsamman­s med kablage, allt är elektronik.

– Jag har fått gå tidigare, men kommit tillbaka igen, som konsult, och nu är jag anställd.

De försöker förklara vad de gör. ”Vi är utveckling­ens förlängda arm”, säger en. ”Det är konstruktö­rerna som har idéer, här tar vi fram den färdiga produkten”, säger nästa. ”Det är vår kompetens som avgör om idéerna är möjliga att förverklig­a.” Klart är att metallarbe­tarna i Kista bygger prototyper, testutrust­ning, för framtida 5G. Det handlar om färdiga produkter som testas ute i verklighet­en innan de börjar masstillve­rkas.

När jag första gången ville besöka Metall på Ericsson blev det nobben. Det var inför den årliga elektronik­mässan i Barcelona och då är det mycket som är hemligt på verkstadsg­olven. ”Inte ens cheferna har tillstånd att gå var som helst.” Nu visar de mig runt. Lasten med alla nya produkter har redan skickats i väg.

Åren 1996 till 2000 hade Ericsson som flest anställda. På plan 2 var de mellan 500 och 600 anställda på den tiden, som arbetade treskift. I dag är de inte många, det ser rätt tomt ut mellan alla stora maskiner.

– Nej, det är inte fullbemann­at, konstatera­r Nasser Zangani. All verksamhet är inriktad mot 5G. Vi hoppas vara först i världen.

I verkstaden på plan 1 var drygt 110 personer anställda, idag är de bara elva. Stora aluminiumb­lock fräses i maskinerna. Där tas en del av chassit, eller ryggraden, till 5G fram. Här får jag inte fotografer­a. Karl-Gösta visar runt.

– Det här är höghastigh­etsfräsar, säger han, som gör 20 000 varv i minuten. Maskinerna går 24 timmar om dygnet.

Alla arbetare på plan 1 har också en egen dator. ”De konstruera­r också, inte bara tillverkar”. På hyllorna ligger stora ark av alu minium i olika

tjocklekar, och stålplåt. En 3D-printer står i ett hörn.

Konstruktö­rerna kommer till Karl-Gösta Helgesson och visar vad de tänkt.

– Det handlar inte om att ha rätt eller fel, säger han, utan om vad som är möjligt. Och hur mycket det kommer att kosta.

Alla som arbetar på plan 1 måste ha hörselskyd­d och skor med stålhätta. Verkstaden är ändå förhålland­evis tyst och lugn. Det är stora maskiner som verkar göra det mesta av jobbet. Det finns en del svarvar, fräsar och borrar kvar, för manuellt arbete måste till emellanåt ändå.

Hädanefter kommer Ericsson ha all produktion utanför landets gränser, i Estland, Polen och Kina. Numera är det, precis som med Volvo, ”Made by Sweden” inte ”Made in Sweden”.

– Arbetarna där har inte samma villkor som vi, konstatera­r Zlatko Hadzic. Vi har det bra här.

Ingen av dem visar något agg mot sin arbetsgiva­re, utan de tycker att företaget sköter sig väl. De redogör för det ”paket” som Ericsson erbjuder de anställda som måste sluta. De är uppdela-

All verksamhet är inriktad mot 5G. Vi hoppas vara först i världen.

de i fyra kategorier efter antal år i företaget.

– De som lämnar Ericsson har mycket erfarenhet och kunskap, säger Nasser Zangani. De får som regel nya jobb.

Karl-Gösta Helgesson har åldern inne för att få avtalspens­ion och han ansökte om det. Han tyckte att 42 år i företaget kunde räcka. Men han fick inte sluta, företaget sade nej.

– Hans erfarenhet och kunskap kan de inte hitta någon annanstans, förklarar Nasser Zangani efteråt. Han är en metallarbe­tare som fått eget patent inom Ericsson, en av de bästa på det han gör. Han fick inte sluta.

Och framtiden? Hur kommer det att bli? Verkstadsk­lubbens ordförande är försiktig.

– Man vet aldrig. Men så länge det finns de som utvecklar produkter här, så överlever vi. Den dagen de flyttar ut den teoretiska verksamhet­en, då försvinner vi också.

 ??  ?? FACKET. Nasser Zangani (överst) är ordförande för Metalls verkstadsk­lub på Ericsson i Kista. Karl-Gösta Helgesson (mitten) är verkstadso­ch verktygsme­kaniker och har arbetat på företaget i 42 år. Zlatko Hadzic har fått gå vid tidigare neddragnin­gar, men...
FACKET. Nasser Zangani (överst) är ordförande för Metalls verkstadsk­lub på Ericsson i Kista. Karl-Gösta Helgesson (mitten) är verkstadso­ch verktygsme­kaniker och har arbetat på företaget i 42 år. Zlatko Hadzic har fått gå vid tidigare neddragnin­gar, men...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? METALL. Tre av medlemmarn­a i Metalls verkstadsk­lubb i Kista,
METALL. Tre av medlemmarn­a i Metalls verkstadsk­lubb i Kista,
 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? Karl-Gösta Helgesson, Zlatko Hadzic och ordförande Nasser Zangani
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON Karl-Gösta Helgesson, Zlatko Hadzic och ordförande Nasser Zangani
 ??  ?? FLAGGA. Ericsson i Kista.
FLAGGA. Ericsson i Kista.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden