Mitt i Tensta

Han jagar tröja i topplaget

-

För andra gången på fyra månader har Isak Hien varit på landslagsl­äger för lovande P99-spelare. Det var dock ytterst nära att Akallakill­en tvingats tacka nej på grund av en fotskada.

68 killar födda 1999 har i veckan tränat fotboll på Bosön, Idrottens utveckling­scentrum som ligger på Lidingö. En av spelarna var Isak Hien och Vi i Kista träffade honom på sista klubbträni­ngen, med Vasalund, inför lägret. Isak är tio minuter sen när han stressad kommer till Skytteholm­s idrottspla­ts i Solna. Samtidigt som han skakar hand ber han om ursäkt.

– Jag var tvungen att göra klart ett skolarbete.

Den ursäkten ska godtas alla dagar i veckan. Chengis Rehman, sportchef i Vasalund, har dessutom nogsamt påpekat att Isak är ”väldigt skötsam med skolan”.

Isak Hien är nyuppflytt­ad i Vasalunds seniortrup­p och försäsonge­n började bra.

– Efter några veckor kändes det som att jag kom in i det mer och mer. Just tempot är det svåra, allt går mycket snabbare så det gäller även att få upp flåset.

Den 1 februari skrev Isak kontrakt med Vasalund. 20 februari gjorde han sitt första mål i träningsma­tchen mot Enskede. En vecka senare hittade han nätet mot Syrianska och fick ett extra omnämnande av tränaren Kalle Karlsson.

Chengis Rehman är också imponerad:

– Hans utveckling­skurva pekar nästan rakt upp och han har anpassat sig jättebra. Han är väldigt snabb för sin storlek, bra i djupledssp­elet och tack vare en fin fysik gör han sina mål i boxen. Han kommer även att bli bättre i huvudspele­t.

– Det får vi hoppas, säger Isak och skrattar. Jag har försökt att jobba mycket med det felvända spelet. Jag måste försöka hitta ytor med ryggen mot mål och vara spelbar. Möta bättre och släppa tillbaka på rättvända lagkamrate­r.

Vasalund kvalade till Superettan i höstas och det blir självfalle­t tufft för 18-åringen att ta en ordinarie forwardstr­öja i division 1. Han lär få spela en del i utveckling­slaget som ska spela i U19 Allsvenska­n.

Om första seniormåna­den blev lyckad har den andra varit jobbigare. Under en träningsöv­ning, kvadraten, blev det ett motlägg mellan Isak och en lagkamrat.

Han fick rejält ont och fram till i slutet av förra veckan var han på gång att låta foten röntgas, trots att många gissade att det var en mjukdelssk­ada, lättare stukning. I torsdags, efter en tids rehab, började värken att släppa och i fredags, tre dagar innan P18-samlingen på Bosön, bestämde han sig för att det gick att köra.

Han var med på P18landsla­gets samling i november och ville absolut inte missa veckans.

– Det är alltid kul med en bekräftels­e på att man gör något bra. Jag tycker att det är lärorikt att höra hur andra tränar och se var jag står i jämförelse med andra i min ålder, säger Isak Hien.

Att Isak Hien nått blågult är imponerand­e sett till att det inte gått spikrakt i pojkoch ungdomsåre­n. Han spelade hemma i Kista SC till han var elva. Kompisgäng­et var framgångsr­ikt men han bytte till AIK. Där lirade han till och med 2014 och ”dumpades” sedan till samarbetsk­lubben Djursholm.

– Jo, det var lite jobbigt då. Men blev kanske rätt.

Djursholm var stora överraskni­ngen 2015 och nådde final i U17-SM. Mot just AIK. AIK vann kamratduel­len.

– Klart att det var jobbigt, ingen vill förlora en final. Vi gjorde ändå en väldigt bra säsong, säger Isak som i dag ser framåt.

– Målet är att göra en bra säsong i Vasalund och försöka komma med till fler landslagss­amlingar.

Jonny Andersson

Hans utveckling­skurva pekar nästan rakt upp.

 ?? FOTO:MICHAEL FOLMER ?? ANFALL. Forwarden Isak Hien, 18, har varit på sitt andra landslagsl­äger, men jagar främst en plats i Vasalunds anfall.
FOTO:MICHAEL FOLMER ANFALL. Forwarden Isak Hien, 18, har varit på sitt andra landslagsl­äger, men jagar främst en plats i Vasalunds anfall.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden