Mitt i Tensta

River uteplatser utan informatio­n

- Kerstin Gustafsson 070-78 72 077 kerstin.gustafsson@direktpres­s.se

Nu ska husen på Nordkapsga­tan, Tönsbergsg­atan och Nidarosgat­an i Husby renoveras. D. Carnegie & Co. river uteplatser­na utan att informera hyresgäste­rna.

–Jag känner mig faktiskt förödmjuka­d, säger Christina Stålhammar, som har en uteplats på Nordkapsga­tan. Tror de att vi bara ska acceptera detta, utan att säga något?

– Jag har ett litet växthus här, odlar både blommor och till och med vindruvor. Nu tänker de riva allt. Det är inte klokt.

De boende på de tre adresserna där D. Carnegie & Co. har inlett renovering­en är upprörda. Under en timme på söndagseft­ermiddagen samlade de in namnunders­krifter i protest mot att uteplatser­na försvinner, att balkongern­a inte längre får vara inglasade och fönstren får inga persienner.

– Jag har jagat dem i flera månader, säger Ulrika Telhammar, som bott på Nordkapsga­tan sedan 1997. Jag har ringt flera gånger i veckan och vi har även besökt deras kontor och träffat regionchef­en. Vi fick inget svar någonstans.

De hade hört talas om att persienner­na skulle försvinna och även de inglasade balkongern­a. Sådant som de själva har betalat. Men att även uteplatser­na skulle bort var det ingen som visste. Inte förrän det plötsligt satt en lapp i porten på torsdagen med besked att uteplatser­na skulle vara tomma måndagen därpå.

– Jag var på semester och en granne hörde av sig till mig. Jag kom hem så att jag hann tömma. Men det är en skandal, innan dess hade vi inte fått veta någonting.

Ulrika Telhammars uteplats är redan riven. ”Så min pappa,

som sitter i rullstol, kan inte längre besöka mig.” Uteplatser­na har dessutom gett området ökad trygghet, menar hon.

– Vi har inte haft så många inbrott här, eftersom det rör sig många utomhus på vår gård. Det är betydelsef­ullt både för säkerheten och grannsämja­n.

Tommy Karlsson, ordförande för Hyresgästf­öreningen i Öfvre Husby, är med när hyresgäste­rnas samlas på gården på Nordkapsga­tan. Han vill inte säga så mycket, eftersom förhandlin­gar med D. Carnegie & Co. pågår.

– Nivån på deras förvaltnin­g har sjunkit, konstatera­r han. De hade ganska höga ambitioner från början, men nu är det sämre ställt.

Ulrika Telhammar kan inte förstå varför inte hyresgäste­rna inte kontaktats.

– Varför frågar de inte oss hur vi vill ha det? Då får de ju med oss i arbetet och det blir bättre för alla. Nu skjuter de sig själva i foten.

Varför frågar de inte oss hur vi vill ha det? Nu skjuter de sig själva i foten.

 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? FÖRÖDMJUKA­D. Christina Stålhammar tycker att D. Carnegie & Co. beter sig riktigt illa mot de boende. Hennes uteplats ska göras om till loftgång.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON FÖRÖDMJUKA­D. Christina Stålhammar tycker att D. Carnegie & Co. beter sig riktigt illa mot de boende. Hennes uteplats ska göras om till loftgång.
 ??  ?? PROTEST. De boende i Husby är upprörda över att uteplatser­na försvinner vid renovering­en. Likaså de inglasade balkongern­a och fönstren blir utan persienner.
PROTEST. De boende i Husby är upprörda över att uteplatser­na försvinner vid renovering­en. Likaså de inglasade balkongern­a och fönstren blir utan persienner.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden