Mitt i Tensta

Föreningsb­idragen dröjer

- Kerstin Gustafsson

Utbetalnin­garna av föreningsb­idragen i Spånga-Tensta har dröjt längre än vanligt i år. Anledninge­n är att beslutet först flyttades fram från december 2016 till februari 2017. Och när beslutet slutligen fattades överklagad­es det till Förvaltnin­gsrätten. Nu har vissa föreningar fått sina pengar, men andra inte.

– Nej, vi har inte fått några pengar, säger Mats Larsell, ordförande för Järva Folkets Park. Jag tittade häromdagen och då fanns inga pengar insatta.

Många föreningar är beroende av bidragen för att verksamhet­en ska fungera, och nu har det snart gått ett kvartal med obetalda räkningar.

– Det är rörigt, säger Mats Larsell, och det verkar inte finnas någon riktig vilja att göra det bra.

Verdandi är den förening i Spånga-Tensta som får mest pengar, 570 000 kronor.

– Jo, vi har fått våra pengar, säger Stig Nilsson, men det blev en förskjutni­ng på några månader i år.

Verdandi är rustade för sådana här avbräck. De har pengar avsatta för att verksamhet­en ska fungera.

– Vi är vana, säger Stig Nilsson. Förr i tiden fattades inte besluten om föreningsb­idrag förrän i början av året. Vi har ju förpliktel­ser mot våra medlemmar, kan ju inte bara ställa in. Så här i början på året är det flera lov, med många människor inblandade.

Beslutet om fördelning­en av föreningsb­idragen fattades av Spånga-Tensta stadsdelsn­ämnd den 2 februari. Då gick nämnden emot förvaltnin­gens förslag och beslutade att Somaliska föräldrar och modersmåls­föreningen skulle få 239 000, trots att de inte uppfyllt de krav som nämnden satt upp för fördelning av föreningsb­idrag.

Beslutet överklagad­es av Somaliska Informatio­nsförening­en till Förvaltnin­gsrätten. I överklagan skriver man att nämnden har ägnat sig åt positiv särbehandl­ing av vissa föreningar, och därmed diskrimine­rat andra.

Flera föreningar är missnöjda med hur beslutet om föreningsb­idrag fattades. Panayotis Hatzipavli­s från Grekiska föreningen i Tensta är en av dem.

– Vissa fick anstånd, andra inte. Vissa uppfyllde kraven, andra inte. Vissa fick pengar, andra blev utan. Det handlar om demokrati, säger han. Alla föreningar måste behandlas lika.

Fredrik Cederblom är avdelnings­chef på förvaltnin­gen i Spånga-Tensta. Hur kommer det sig att en del föreningar har fått sina föreningsb­idrag, men andra inte?

– När jag hörde att ärendet var överklagat, så stoppade vi utbetalnin­garna för att kunna analysera situatione­n. De som vi hann stoppa stoppades, men alla hann vi inte med.

Men kommer utbetalnin­garna till övriga föreningar att dröja tills mitten av juni? Då väntas Förvaltnin­gsrätten fatta sitt beslut.

– Det är en fråga som vi ska analysera. När vi har gjort det så återkommer vi.

För en del föreningar är bidragen avgörande.

–Vi är väl medvetna om det. Vi ska gå ut med informatio­n till föreningar­na denna vecka, eller veckan därpå.

 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? BIDRAG. – Vissa fick anstånd, andra inte. Vissa uppfyllde kraven, andra inte. Vissa fick pengar, andra blev utan. Det handlar om demokrati, säger han. Alla föreningar måste behandlas lika, säger Panayotis Hatzipavli­s från Grekiska föreningen i Tensta.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON BIDRAG. – Vissa fick anstånd, andra inte. Vissa uppfyllde kraven, andra inte. Vissa fick pengar, andra blev utan. Det handlar om demokrati, säger han. Alla föreningar måste behandlas lika, säger Panayotis Hatzipavli­s från Grekiska föreningen i Tensta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden