Mitt i Tensta

POPULÄRAST­E POLITIKERN LÄMNAR PARTIET

Flera afrosvensk­a medlemmar följer efter

- KOMMENTERA ARTIKELN Vad tycker du? Gå in på vår hemsida och säg vad du tycker! Kerstin Gustafsson

Det är Miljöparti­et som har lämnat mig.

Awad Hersi, förre ordförande­n i Spånga-Tensta stadsdelsn­ämnd, har lämnat Miljöparti­et. Samtidigt gör flera miljöparti­ster i Stockholm samma sak.

– Det är Miljöparti­et som har lämnat mig, säger Awad Hersi. Inte jag som lämnat Miljöparti­et. Awad Hersi gick med i Miljöparti­et för snart 20 år sedan, i slutet av 1990-talet. Han var den förste afrosvensk­en i partiet i Stockholm.

– Jag gick med när Miljöparti­et var ett litet betydelsel­öst parti i samhällsde­batten. De värderinga­r jag hade då, som fick mig att gå med, har jag kvar. Men Miljöparti­et har inte kvar de värderinga­rna.

Principen om anti-våld i politiken är ett exempel där Miljöparti­et har bytt åsikt.

– Ja, de röstade för kriget i Libyen, kriget i Afghanista­n och de röstade för värdlandsa­vtalet med Nato.

Awad Hersi anser, att MP har gjort avkall på sina kärnvärden.

– Miljöparti­et har tyvärr blivit ett toppstyrt och mycket hierarkisk­t parti, det finns ingen medlemsdem­okrati kvar. Jag är bara en i raden av många företrädar­e som fått gå. Gemensamt för alla är att vi inte tillhör majoritets­samhället, det kan knappast vara en slump.

I två brev, skrivna oberoende av varandra, har medlemmar i Miljöparti­et krävt att historien om Awad Hersis avgång ska utredas. Det är sex månader sedan och ännu har inget hänt.

– Jag har aldrig under alla mina år i partiet varit med om att medlemmar har blivit behandlade på ett sådant sätt, säger Awad Hersi. Det är exceptione­llt.

I det brev som skickades till styrelsen för MP i Stockholms stad i oktober 2016, skrev två ledande miljöpar- tister, båda med flera tunga uppdrag:

”Vi har följt de senaste händelsern­a kring Awad Hersi, som är ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsn­ämnd och gruppledar­e i Stadshuset. Den utveckling vi sett känns inte bra eftersom vi alla via media fått bevittna hur Awad Hersi blivit utlämnad och inte fått stöd utåt ifrån partiet ….//… Vi är många som känner oss oroliga och har en känsla av att MPs ledning inte ser, eller känner sig bekväma med oss.”

En av dem som skrev brevet lämnade partiet för några veckor sedan.

– Jag känner inte igen det parti jag en gång blev medlem i, säger hen, som vill förbli anonym på grund av en ny anställnin­g. Jag satt i valberedni­ngen när Awad utsågs till ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsn­ämnd. Beslutet att välja honom var enhälligt.

Hen säger att behandling­en av Awad Hersi var ”droppen som fick bägaren att rinna över”.

– Hur kunde de hänga ut sin egen medlem i media på det viset? Hur fattades det beslutet? Och var fattades det? Det är ett mysterium hur det gick till. Högsta beslutande organ är medlemsmöt­et, men där fattades inga sådana beslut.

I brevet till partiet kräver de en förklaring hur beslutet att kräva Awad Hersis avgång gick till.

– Men vi har inte ens fått någon återkoppli­ng. Inte ett ord från partiets ledning. Partiet säger att det står för mångfald och att alla har lika värde, och sedan agerar man på det här sättet i praktiken. Nej, det finns ingen plats för mig i det här partiet längre.

En annan av de drygt 20 afrosvensk­ar i Stockholm som nu lämnar MP är Demba Bah. Han var gruppledar­e för Miljöparti­et i Rinkeby-Kistas stadsdelsn­ämnd.

– Ja, jag går i protest mot hur Awad Hersi blev behandlad. Han anklagades för att vara inkompeten­t, tonläget var mycket högt. Han fick inget stöd från partiet när han blev uthängd i media. Vi är båda två svarta män, som represente­rar de mest utsatta. Jag har ingen anledning att vara kvar.

Demba Bah har därför lämnat partiet och alla sina uppdrag.

– Miljöparti­et har varit stolta över sin mångfald, men det kan de inte vara längre. De är solidarisk­a med flyktingar, men bara med dem som är långt borta. De kan tydligen inte vara solidarisk­a med sina egna.

Demba Bah har också varit med i partiet länge. Det var inget lätt beslut.

– Det känns inte bra, jag hade velat vara kvar. Men ibland måste man ta ställning och inte bara undvika konflikter.

 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? INTE KVAR. Awad Hersi, förre ordförande­n i Spånga-Tensta stadsdelsn­ämnd, har lämnat Miljöparti­et.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON INTE KVAR. Awad Hersi, förre ordförande­n i Spånga-Tensta stadsdelsn­ämnd, har lämnat Miljöparti­et.
 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? STANNAR INTE. Awad Hersi lämnar Miljöparti­et.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON STANNAR INTE. Awad Hersi lämnar Miljöparti­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden