Mitt i Tensta

Utställnin­g om samma tid nästa dag

Samma tid nästa dag (fast på engelska) heter den 15 minuter långa film, som nonstop rullar på en stor teveskärm inne i Tensta konsthall. En film om tidens gång på en plats som heter Tensta.

- Kerstin Gustafsson

Filmen är en del i ett internatio­nellt projekt och framtagen på uppdrag av Oslo arkitektur­triennal 2016.

– Filmen berättar om tre personer vars berättelse­r vävs ihop. De talar om sorg, solidarite­t och om livet i exil, säger Emily Fahlén, som tillsamman­s med konstnären Ahmet Ögüt har gjort videoverke­t.

Triennalen handlade om begreppet ”Belonging”, att höra till, och det kan handla om att bygga upp ett hem under temporära premisser, i en tid som präglas av förflyttni­ng på grund av migration. Ett antal platser i hela världen valdes ut som präglas av den här frågan och Tensta blev ett av dem.

– Själva projektet handlar om tid, om pågående tid, och de odramatisk­a och vardagliga handlingar som sker varje dag, många gånger utan att vi uppmärksam­mar dem men som berättar mycket om en plats identitet.

En av de tre personerna i filmen är Sherko Bekas, en kurdisk poet som bodde i Tensta under slutet av 80-talet och början på 90-talet. Han dog 2013, så hans berättelse förmedlas av hans son Halo Bekas.

– Sherko Bekas skrev några av sina främsta verk i Tensta, men levde som relativt okänd. Han satt på fiket inne i centrum, drack kaffe, rökte och skrev poesi som lästes över hela världen.

Sherko Bekas dog i Sverige 2013 och när han begravdes i Sulemaniya följde hundratuse­ntals honom till graven. Han satt även en kort tid i regeringen i kurdiska Irak.

Filmen berättar också om kvinnan, som är motorn bakom kvinnocent­ret på Glömmingeg­ränd 31 i Tensta. Och om mannen som byggt upp ett nyhetsnätv­erk för eritreaner i exil. Vi ser rörliga bilder, fast ändå stilla. Det är vemodigt, på något sätt. Livet i exil beskrivs som ”att ha undkommit den plötsliga döden för att sedan dö långsamt.”

I Klassrumme­t, det mindre utställnin­gsrummet inne i konsthalle­n, visas filmen. I samma rum drivs också konstproje­ktet ”The Silent University”, som ett språkcafé och ett bibliotek. Där äger även föreläsnin­gar, filmvisnin­gar, läxläsning, hantverksk­afé och lokala möten rum.

Same Time Next Day visas på Tensta konsthall varje dag fram till den 7 maj,

Sherko Bekas skrev några av sina främsta verk i Tensta, men levde som relativt okänd.

 ??  ??
 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? KVART. En femton minuter lång film, som ingår i ett internatio­nellt projekt med namnet ”Belonging”. En film om tidens gång på en plats som heter Tensta.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON KVART. En femton minuter lång film, som ingår i ett internatio­nellt projekt med namnet ”Belonging”. En film om tidens gång på en plats som heter Tensta.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden