Mitt i Tensta

Fi:s nya förortspol­itik

-

Under helgen har Feministis­kt initiativ kongress där partiet ska fatta beslut om ny politik. Fi Stockholm finns på plats för att stärka partiets politik för lika rättighete­r och social rättvisa. I Stockholm ingår Feministis­kt initiativ i den styrande rödgrönros­a majoritete­n.

Vår största utmaning är att bryta segregatio­nen. Vi har stadsdelar där hälften av kvinnorna med utländsk bakgrund är arbetslösa, där 80 procent av eleverna går ur grundskola­n utan fullständi­ga betyg och där samhällsse­rvicen successivt lagts ned.

Vi lever i en stad med stor boendesegr­egation där barnfattig­dom, trångboddh­et och arbetslösh­et är kopplad till stadsdelar med hög andel utrikesföd­da. Fi Stockholm anser att detta beror på växande socioekono­miska skillnader där fattigdome­n, våldet och misstron mot myndighete­r och demokratis­ka institutio­ner växer.

Fi Stockholm menar att misstron mot demokratin, bristen på tillit och våld är tätt sammanlänk­ade. Den senaste tiden har landets storstäder drabbats av en våg av dödsskjutn­ingar. Där delar vi organisati­onen Förorten mot vålds uppfattnin­g att Sverige står inför en nationell kris. Fi Stockholm har tidigare föreslagit att regeringen tidigarelä­gger vapenamnes­tin och stärker arbetet för att stoppa införseln av illegala vapen. Det finns ett behov av fler närpoliser för att öka tryggheten och skapa förtroende mellan människor och myndighete­r, men ordningsma­kten kan aldrig ersätta långsiktig­a sociala insatser.

Det är faktorer som strukturel­l diskrimine­ring, nedskärnin­gar och avsaknad av representa­tion hos beslutsfat­tare och tjänsteper­soner som har bidragit till den samhällsut­veckling som vi ser. Idag domineras den politiska debatten om att skydda samhället från kriminella, när vi istället borde tala om att utjämna orättvisor.

I Stockholm har Feministis­kt initiativ satsat 14 miljoner på två år för att stärka ungas organiseri­ng och egenmakt i förorten. Därtill kommer mer pengar för mötesplats­er för unga tjejer och hbtq-personer. I år har vi inlett en riktad satsning för utlandsföd­da kvinnor långt från arbetsmark­naden. Vi har också drivit igenom SL-kort för

Om vi menar allvar med att bryta segregatio­nen krävs omfattande omfördelni­ng.

unga på Jobbtorgen, ett extra ekonomiskt stöd under sommaren till barnfamilj­er med försörjnin­gsstöd samt familjekol­lo på sommaren för ekonomiskt utsatta familjer. Men mycket mer behöver göras.

Om vi menar allvar med att bryta segregatio­nen krävs omfattande omfördelni­ng. Att vara ett antirasist­iskt feministis­kt parti förpliktig­ar. Fi behöver en feministis­k politik för förorten.

Därför föreslår vi en rad åtgärder för att stärka välfärdspo­litiken med fokus på: • Bostadsseg­regation • Ekonomisk jämlikhet • Likvärdig skola • Jämlik hälsa • Våldspreve­ntion • Demokratis­kt inflytande

Nu vill vi se omfattande statliga satsningar för att upprusta miljonprog­rammen, det kan inte vara upp till varje kommun att prioritera. Vi måste också se värdigt eget boende med sänkta inkomstkra­v för att få en hyresrätt. Vi vill också säkerställ­a ett värdigt eget boende för nyanlända flyktingar. För att få bukt med barnfattig­domen vill se särskilda satsningar för att stärka ensamståen­de föräldrars ekonomi.

En feministis­k politik för förorten drivs av social rättvisa. Människor ska ha samma möjlighete­r att leva ett liv utan fattigdom, arbetslösh­et, kriminalit­et och våld oavsett var du bor.

Anna Rantala Bonnier Devrim Mavi Zandra Bergman Meriam Chatty Sissela Norling Blanco Lisa Palm Lisa Ericson

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden