Mitt i Tensta

Antalet sommarjobb har minskat

- Kerstin Gustafsson

För andra året i rad minskar antalet sommarjobb i Rinkeby-Kista. 1786 ungdomar har sökt i år, men bara 1000 sommarjobb kommer att lottas ut.

– De enda som rustar sig för sommaren är polisen, säger Hagi Farah, förälder och medborgarv­ärd i Rinkeby.

– Vi vill ha en lugn sommar, säger Hagi Farah, och då är sommarjobb­en viktiga. Många av våra unga har inga sommarstäl­len att resa till, de åker inte bort på sommaren. Därför är det extra viktigt att jobb kan ordnas till ungdomarna så att de inte bara driver omkring. Det är då det blir stökigt.

Förra året kunde två tredjedela­r av alla som sökte sommarjobb i Rinkeby-Kista få ett arbete. Av 1775 sökande mellan 16-19 år var det 1215 som fick en plats.

– Du skulle höra glädjen hos dem som jobbat och fått sin första lön, säger han. En ville bjuda hela sin familj på Gröna Lund, en annan sin mamma på middag. Alla var så stolta och glada.

Men i år kommer endast 1000 sommarjobb att lottas ut bland 1786 sökande. Hagi Farah oroar sig för hur sommaren ska bli. Han vet av erfarenhet att sysslolösh­et kan leda till kaos.

– Sommarjobb­en är viktiga för att vi ska slippa fler upplopp och bilbränder. Efter de senaste orolighete­rna förstår jag inte varför inte kommunen satsar mer, istället för mindre.

Stadsdelen Rinkeby-Kista redovisade nästan 14 miljoner i överskott 2016.

– Varför används inte de pengarna till sommarjobb, undrar Hagi Farah. Som det är nu verkar det bara vara polisen som satsar inför sommaren.

Våra unga har inga sommarstäl­len att resa till, de åker inte bort på sommaren.

 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ?? OROLIG. Efter den senaste tidens orolighete­r i Rinkeby hoppas Hagi Farah på en lugn sommar.
FOTO: MICHAEL FOLMER OROLIG. Efter den senaste tidens orolighete­r i Rinkeby hoppas Hagi Farah på en lugn sommar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden